ВЛАДА УСВОЈИЛА НОВИ ПАКЕТ МЈЕРА ПОДРШКЕ ГРАЂАНИМА И ПРИВРЕДИ

Влада Црне Горе је, на осмој сједници одржаној данас, којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапић, донијела мјере подршке привреди и грађанима за први квартал 2021. године. Мјере су усмјерене на подршку одржавања нивоа запослености, поспјешивање ликвидности, повећање броја туриста, стабилности пољопривреде као и подршку рањивим категоријама становништва. Процјена укупног директног и индиректног фискалног утицаја реализације мјера је око 163 милиона еура, чиме је Влада још једном показала да, упркос наслијеђеном стању, има контролу над јавним финансијама, саопштено је након сједнице.

Имајући у виду пад економске активности у Црној Гори, односно негативна макроекономска кретања, која задржавају исти тренд и поред реализације претходна три пакета мјера подршке привреди, наметнула се потреба за наставком подршке, али у измијењеном и ефикаснијем облику. Стога, опредјељење Владе је да помогне одрживост привредног сектора, посебно најугроженијих дјелатности, и у првом кварталу 2021. године. Циљ нових мјера подршке јесте интензивнија подршка привреди, како би се сачувала њена база, као предуслов за даље мјере опоравка и раста економске активности. Пет главних циљева мјера подршке су сљедећи:

• подршка рањивим категоријама становништва;
• подршка одржавању нивоа запослености и новом запошљавању;
• поспјешивање ликвидности привредних субјеката;
• стварање услова за повећање броја туриста;
• стабилност тржишта пољопривредних производа.

Мјере су конципиране тако да прате постављене циљеве, а ефекти њихове реализације, у складу са квалитетно дефинисаним условима и начином имплементације, уз оптимистичан сценарио по питању пандемије, требало би да допринесу јединственом и главном циљу дјеловања Владе у условима пандемије – очувању оквира за поновни раст економске активности и јачање отпорности друштва и привреде, констатовано је на сједници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here