Витомировић: Остварити што боље резултате у четвртом кварталу године

Ненад Витомировић, начелник Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције

Главном туристичком сезоном, на основу свих доступних параметара, задовљни су  у Општини Херцег Нови.

Секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић  ипак указује на значајне проблеме и савјетује да се са више контекста приступа бројкама које говоре о успјешности туристичке сезоне на државном нивоу.

-Приходи од туризма за првих шест мјесеци ове године су 453 милиона еура, што је 78% више него у истом периоду 2019. године. Немамо све податке за јул и август, па је рано улазити у анализе, чека нас још септембар и четврти квартал. Према доступним подацима, љетња туристичка сезона је боља него 2022. године. Међутим, у званичној статистици Монстата Руси и Украјинци који живе овдје се третирају као туристи. Они чине 10% популације и имају огроман учинак на економске показатеље па све треба узети са дозом резерве, казао је Витомировић за Медиа биро.

Он каже да је јако битно да се оствари што бољи резултат у четвртом кварталу године јер је лани он био скоро двоструко већи него 2019. године.

Истиче да Херцег Нови може да оствари и знатно боље резултате.

-Нас даве проблеми ХТП Боке, Института Игало и Болнице Мељине. О саобраћајним гужвама на државној цести и граничним прелазима више нема смисла да причамо, рекао је Витомировић.

Због таквих изазова, како поручује, приоритет Секретаријата је да омогући несметано функционисање привреде, ефективност и ефикасност у рјешавању захтјева привредника. Витомировић подсјећа да су покренули План развоја туризма, како би плански наставили са развојем туризма сходно глобалним промјенама, како актуелним, тако и оним из 2020. године које су из коријена промијениле начин на који се гледало на туризам.

Један од многих пројеката којим Општина Херцег Нови прати глобалне трендове и испуњава потребе велике базе туриста јесте изградња панорамске жичаре на Жвињама, која би, према најавама, требало да постане дио атрактивне понуде за туристичку сезону 2025. године.

-Жичара је пројекат који је осмишљен у циљу развоја подручја од Игала до Њивица заједно са селом Жвиње. Пројекат продужења шеталишта до Њивица и валоризација дијела приобалног подручја општине је такође дио тог плана. Жичара не треба само да донесе нову понуду туристима у Херцег Новом већ и да заустави дио излетника који кроз наш град пролазе, а којих има око пола милиона у периоду април-октобар. Циљ нам је да наш град постане једнодневна излетничка дестинација за туристе из Дубровника, БиХ и Црне Горе, а не само успутна станица. Жичара треба да буде и мјесто за посјету излетника са крузера из Зеленике, обаснио је он.

Додаје да највећи потенцијал за развој туризма виде у спољашњем дијелу полуострва Луштица, гдје су започета два пројекта – водоводна мрежа и адекватна саобраћајница. На атрактинвом простору границе тиватске општине, од рта Кочиште до рта Весло су планирана туристичка насеља, укупно њих пет. Два на рту Кочиште, два у у Доброј луци и једно на рту Весло. Након усвајања измјена Просторно урбанистичког плана (ПУП-а,) Секретаријат ће интензивирати промоцију инвестиционог потенцијала цијеле општине.

Овакви пројекти ће допринијети већ позитивним трендовима раста посјећености и проширити структуру гостију, те утицати да Херцег Нови прерасте у цјелогодишњу атрактивну туристичку дестинацију. О великом интересовању туриста за Херцег Нови и ван туристичке сезоне свједоче и хотелијери који биљеже сјајне резултате од самог почетка године, а имају и добре најаве за јесење мјесеце.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here