Порески инспектори изрекли казне у износу од скоро 1,4 милиона еура

Фото УПЦ: Илустрација

Порески инспектори су у периоду од 1. маја до 27. августа ове године обавили 3.987 провјера регуларности пословања пореских обвезника. Утврђене су неправилности код њих 339 и по том основу је издато 440 прекршајних налога са укупно изреченим новчаним казнама у износу од 1.391.800 еура.

Како саопштавају из Управе прихода и царина неправилности се односе на неевидентирање промета роба и услуга на законом прописан начин, неуплаћивање пазара на законом прописан начин, необрачунавање или неправилно обрачунавање ПДВ-а, непријављивање запослених и обављање дјелатности без претходно извршене опште пореске регистрације.

-Задужење по основу новчаних казни износи 1.036.268 еура, од чега је наплаћено 722.268 еура или 70%. Наплата по основу новчаних казни, односи се на пореске обвезнике који су прихватили прекршајну одговорност и платили изречене казне у року од осам дана чиме су искористили могућност  умањења казне за трећину по Закону о прекршајима, наведено је у саопштењу.

Код 18 пореских обвезника предузете су мјере привремене забране обављања дјелатности.

-Предмет интензивних контрола пореских инспектора током љетње туристичке сезоне и даље су општа пореска регистрација, подношење пореских пријава, евидентирање промета, уплата пазара и пријављивање радника у приморским и сјеверним општинама. Обављају се и циљане контроле пореских обвезника, код којих су током прошле године утврђени прекршаји или за које је порески орган био у сазнању да не евидентирају промет и не издају рачуне корисницима услуга, саопштили су из Управе.

Грађани, као и до сада, све неправилности могу пријавити позивом на број телефона 19707.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here