Обиљежавање Међународног дана несталих

Фото: Илустрација

Комисија за нестала лица Владе Црне Горе, потражује 51 црногорског држављанина и лица чији су тражитељи, у вријеме кад су пријавили њихов нестанак, имали пребивалиште у Црној Гори, а која су нестала у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије. На територији Косова потражују 39 лица, на територији Босне и Херцеговине девет лица и на територији Републике Хрватске три лица.

То је наведено у саопштењу Министарства рада и социјалног старања поводом Међународног дана несталих, који се обиљежава данас, а у циљу ширења свијести о хуманој димензији трагедије несталих лица и њихових породица и спрјечавању политизације овог питања.

-Међународни дан несталих којим се обиљежава сјећање на жртве прислиног нестанка, нестанка у оружаним сукобима и злочинима против човјечности, подсјећа да је расвјетљавање судбине несталих лица цивилизацијска,  правна и морална обавеза према жртвама, њиховим породицама и друшву у цјелини, која протеком времена није и не може бити мања, наведено је у саопштењу.

Оружани сукоби на простору бивше СФРЈ изазвали су, како наводе, многе тешке посљедице и масовна кршења људских права. Велики број лица која се воде као нестала по престанку оружаних сукоба са правом се сматра једном од најтрагичнијих посљедица.

-Рјешавање питања несталих лица на простору бивше Југославије важно је хуманитарно, али и политичко питање, јер од његовог рјешавања у великој мјери зависи процес помирења и изградања мултиетничких друштава заснованих на демократији, владавини права и толеранцији у региону. То је обавеза надлежних власти према породицима несталих лица, које имају право да сазнају истину о судбинама својих најближих. Ускраћивање информација о отетим и несталим лицима представља грубо кршење људских права чланова њиховох породица, док киднаповање и друго насиље представљају злочине за које сви починиоци морају сносити одговорност у складу са међународним нормама и важећим домаћим законодавством,  саопштавају из министарства и поручују да је Међународни дан несталих  прилика и да се јавност подсјети на патњу и бол чланова породица несталих, али и позив породицама да изврше своју обавезу – отворе захтјев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успјешне потраге.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here