ВИСОКА ОЧЕКИВАЊА СТРАНАКА НА НАРЕДНИМ ИЗБОРИМА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Скупштина општине Херцег Нови, након овогодишњих избора, које предсједник Црне Горе Мило Ђукановић мора заказати најкасније до краја прве седмице маја, имаће 35, умјесто досадашњих 34 одборнчких мандата.

Одборници локалног парламента у Херцег Новом сагласни су да је нова Одлука добра, јер ће грађани имати још једног представника у парламенту, а коначно је постигнута и парламентарна пракса да у случану нерјешених резултата, да тај један глас доноси превагу. У пракси један одборник више не игра битну улогу, јер за кворум ће и даље бити потребно 18 мандата.

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Никола Самарџић (Демократe), очекује расписивање наредних локалних избора за 9. мај.

– Демократе очекују добар изборни резултат на основу рада у претходне четири године, у оквиру којих смо показали да радимо за добробит грађана Херцег Новог. Зато се надамо да ћемо напредовати што се тиче броја одборника и да ћемо и у наредном мандату чинити костур власти у Херцег Новом и наставити да радимо за добробит грађана – наводи он.

На претходним изборима 2017. године Демократе су освојиле 9 мандата и практично условиле формирање власти у Херцег Новом.

 Очекивања од нових локалних избора у Новској листи су висока, јер, како истиче одборник Јован Суботић, желе да одрже тренд да након сваких избора имају барем једног одборника више.

– Сва енергија упрта је управо ка том циљу. Секундарно, оно што знамо је да смо на терену препознати као странка са пуно симпатија, као неко ко је показао да заиста гура локалну причу и да се потпуно залаже за идеју да је Херцег Нови на првом мјесту. Очекујемо овога пута и много бољи резултат него „плус један одборник“ – казао је Суботић.

На локалној, као и на државној политичкој сцени примјетан је пад повјерења гласача ДПС-а. Зоран Ковачевић сматра да су то осцилације које се дешавају на политичком тржишту.

– ДПС као убједљиво најјача партија у претходних 30 година, било на државном или локалном нивоу, има очекивања на највишем нивоу тако да и од ових избора очекујемо да ће ДПС задржати  убједљиво најјачу позицију на политичком тржишту Херцег Новог – истиче он.

Одборник Демократског фронта, Живко Крунић истиче да су овој коалицији почели припреме за наредне локалне изборе.

– Радимо и радићемо на широкој коалицији „За Будућност Херцег Новог“. Не знамо у којем ће капацитету та коалиција бити али се надамо и чинићемо све да буде у најширем као што је била у августу прошле године на републичким изборима – казао је Крунић.

Претходни локални избори, који су били пријевремени, након раскола у коалицији ДПС-Избор, одржани су 7. маја 2017. године, а Скупштина је конституисана крајем тог мјесеца. Власт у нашем граду чине Демократе, ДФ, Новска листа, СНП и коалиција СДП/УРА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here