БУДВА ИСТИЧЕ КАНДИДАТУРУ ЗА ЕВРОПСКУ ПРИЈЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ ЗА 2028. ГОДИНУ

Будва ће се укључити у такмичење за Европску пријестоницу културе за 2028. годину. У тој Општини сматрају да град богатог културног и историјског насљеђа полаже право да се нађе у друштву градова који су већ били носиоци ове престижне титуле. Подсјећамо, Херцег Нови је био кандидат за Европску пријестоницу културе за 2021. годину али је у финалу изгубио од Новог Сада.

-Будва има културне и економске капацитете да на крају однесе побједу у овом престижном надметању са другим градовима. Како би наша кандидатура имала веће шансе за успјех вјерујемо да је неопходно у процес укључити и друге бококоторске градове – Котор, Тиват и Херцег Нови, чиме бисмо као посебна историјска и културна област, не само повећали наше шансе него бисмо на најбољи могући начин представили Европи и свијету културно благо којим располажемо-саопштили су из Општине Будва.

Намјера општине Будва и предсједника Марка Царевића јесте да у наредних пар мјесеци истакне кандидатуру за освајање титуле за 2028. годину. Прије тога, како наводе, предсједник Царевић ће обавити разговор са предсједницима бокељских општина од којих Општина Будва очекује пуну подршку и учешће у овом изузетно важном пројекту. Подршку очекују и од Владе Црне Горе и надлежних министарстава за културу и туризам.

Европска пријестоница културе (ЕПК) је највећи пројекат Европске уније из области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године. Добијање титуле Европске пријестонице културе отвара велика врата за даљи развој Будве, али и цијеле приморске, односно Бококоторске регије и то не само у области културе већ и свих других сфера економског и друштвеног живота. Овај несвакидашњи пројекат омогућава да се култура стави у средиште друштвеног развоја и постане један од основних елемената за развој друштва заснован на знању, вјештинама, иновацијама и креативности. Такође осигурава препознатљивост државе и града на свјетској и европској културној сцени.

Пројекат „Будва 2028 – Европска пријестоница културе“ је основа за унапређење културних и креативних потенцијала Будве и омогућава урбану ревитализацију, побољшање туристичке посјете и повећање регионалног и међународног угледа града. Програм ЕПК ће укључити и промовисати будванску и бокељску историју и традицију као нешто аутентично, а истовремено окренуто савременим изазовима и тенденцијама.

Стратешки циљ је, како кажу, стварање и одржавање културног система у локалној заједници, учешће у ширем европском контексту, увођење ЕУ стандарда, укључивање приватног и цивилног сектора. Капиталне инвестиције које се реализују кроз овакве пројекте су ревитализација културно-историјских споменика, оснивање културних центара и умјетничких школа и организовање манифестација културе.

Будва је на плану изградње градске и културне инфраструктуре већ одмакла па тако ове године, поручују, раде на пројектима изградње културног центра, ревитализације тврђава, изградње других спортско-рекративних и културних садржаја.

-Европска пријестоница културе је титула која нам даје подстрек да идемо у правцу развоја Будве и Бококоторске регије и да будемо још бољи. Намјера нам је да искористимо ову прилику да у току пројекта развијемо културну и другу инфраструктуру, унаприједимо имиџ града, развијемо привреду, диверзификујемо понуду и ојачамо културне и креативне индустрије, наводе у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here