Вишња Косовић добитница награде Кочићево перо

Угледна књижевница, Новљанка Вишња Косовић добитница је награде Кочићево перо за прољеће 2024. године за књигу „Тражим име“ у издању издавачке куће Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд. Одлуку је једногласно донио жири у саставу књижевници: Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Задужбина Петар Кочић  Бања Лука – Београд додјељује награду Кочићево перо за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

Предсједник  жирија, књижевник  Никола Вуколић казао је да Вишња Косовић, афирмисана као прозни, поетски и есејистички писац, спада у оне ауторке чије свако ново остварење очекујемо са значајном дозом радозналости, свјесни да ће нам оно приредити изненађење, заокупити пажњу неком тајном, неоубичајеним начином одабира тема и њене језичке реализације.

-Први читаочев сусрет са дјелом почиње од наслова „Тражим име“, наслов представља најчешће метафорички кључ, вриједност непознате која нас може довести до једног од рјешења загонетке, сугерише нам поглед упућен према окружењу чија слика добија неке сасвим посебне облике, орнаменте, треперења и отклон од стварности. У ствари, овај наслов у директној је вези са већ прихваћеним термином очи умјетника који је упоређивао и Андрић, и жели да истакне разлику између конкретне стварности и измишљеног облика у сфери умјетничког доживљаја који је импулс будуће кретње, навео је Вуколић.

Књига „Тражим име“, тематски и проблемски је разноврсна, стилски и језички уравнотежена, поетички и филозофски утемељена.

-Данас Вишња Косовић представља једно од значајних имена нашег књижевног простора, па и шире. Нема више никакве сумње да је она својим цјелокупним књижевним радом на најљепши начин обиљежила протекли период у нашој, па зашто не рећи и у европској књижевности и тако ушла у ред најдаровитијих писаца који настављају богату прозну традицију. Ова књига је остварење високе умјетничке класе, израсле из плодног тла њених дубоких трагања. Књига „Тражим име“ је један велики светионик мудрости, у који је ауторка уградила много труда и знања, зато је достојна Кочићевог пера, казао је Вуколић.

Награда Кочићево перо за прољеће 2024. године Вишњи Косовић биће  уручена у петак 31. маја у 19:30 часова у Кући Иве Андрића у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here