Нацрт Програма развоја културе до септембра

Секретаријат за културу и образовање организовао је први састанак радне групе за израду Нацрта Програма развоја културе Херцег Новог до 2027. године. Радну групу чине представници градских установа културе, невладиног сектора и спољна сарадница Нина Михаљинац, а према ријечима секретарке Ане Замбелић Пиштало, нацрт документа могао би бити завршен већ у септембру.

Основни циљ израде овог важног стратешког документа, како наводи Замбелић Пиштало, је да Општина коначно добије програм развоја културе, али и да дефинише правац дјеловања и финансирање пројеката.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу

– То нам је, не само законска обавеза, већ сматрамо да је Општина Херцег Нови, цијенећи све оно што је у протеклом периоду реализовано, у обавези да јасно дефинише на који начин се вреднују култура и оно што култура сама по себи ствара као нови производ – наводи она.

Секретаријат за културу и образовање као стручну сарадницу на изради овог документа ангажовао је ванредну професорку Факултета драмских умјетности у Београду, шефицу Катедре за УНЕСКО, Нину Михаљинац, прича Замбелић Пиштало.

– Она се извјесно вријеме бави менаџментом у култури, а рекла бих да је управо тај сегмент, када говоримо о Херцег Новом, потребно унаприједити. У синергији свих актера и примарно грађана, вјерујемо да ћемо до септембра имати радну верзију, односно нацрт Програма развоја културе – казала је она.

Како наводи Михаљинац, израда Програма ослања се на Стратегију развоја културе Црне Горе и Стратешки план развоја града, а круцијално је мишљење запослених у сектору културе у јавним установама и организацијама цивилног друштва.

Нина Михаљинац, стручна сарадница

– Потребно је узети у обзир позиције и перспективе људи коју раде у сектору културе. Такође, доступна су и истраживања која је Секретаријат до сада иницирао, а испитују културне потребе грађана Херцег Новог. У суштини, основа треба да буду интересовања, културне потребе и мишљења и ставови грађана, односно људи који овдје живе – појашњава она.

Михаљинац у овај посао уноси богато лично искуство на изради сличних стратешких докумената развоја културе.

– Можда је најзанимљивији пројекат који се бавио ребендирањем установа културе у земљама Западног Балкана, гдје су били Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина. Из Црне Горе, Установа културе Даниловград, у којем је учествовала и умјетничка, ликовна колонија. Ту су настала, у синергији са међународним тимом, четири стратешка плана ових институција културе  – казала је она.

На првом радном састанку тима за израду Програма развоја културе биле су директорица ЈУ Градска библиотека и читаоница Јасна Маслан, директорица ЈУК Херцег фест Тања Атељевић, директорица ЈУ Музеј и галерија Гордана Крунић, као и представник НВО сектора, делегиран путем јавног позива, Небојша Мандић. Састав радне групе биће проширен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here