ВИШЕ СОЦИЈАЛНИХ СЕРВИСА КРОЗ ПРОЦЕС ТРАНСФОРМАЦИЈЕ ДОМА У БИЈЕЛОЈ

У Дјечјем дому Младост у Бијелој тренутно је збринуто око 80 малишана без родитељског старања и оних чији је развој ометен породичним приликама, узраста од три године до завршетка средње школе, односно стицања професионалног звања.

Дјечји дом посједује све лиценце и несметано ради већ 76 година, казала је гостујући у емисији „Новско јутро“ на програму РТХН директорица Марела Савић.

Дом пролази кроз процес трансформације у оквиру реформе система социјалне и дјечје заштите. Првим планом, који је донесен и усаглашен 2015. године, отворене су нове услуге.

– Осим смјештаја, по чему је Дом и препознат и ради деценијама, имплементирали смо услугу прихватилишта за заштиту дјеце  од насиља у породици, СОС дјечју телефонску линију 116-111 и дневни боравак за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју – наводи она.

Ријеч је, како објашњава Савић, о услугама које су лиценциране и које успјешно функционишу у оквиру Дјечјег дома.

Други план трансформације усвојен је и имплементиран 2019. године, а предвиђа услуге намјењене дјеци и породици. Савић, као најважнију, издваја услугу центра за породични смјештај, односно хранитељство.

– Дом у Бијелој ће се заправо бавити едукацијом, оспособљавањем будућих хранитеља и праћењем хранитељских породица у смислу да они имају могућност, када се сусретну са одређеним проблемом, имају кога да позову и да с епосавјетују, те да се тај неко на квалитетан начин укључи у рјешавање проблема – објашњава Савић.

Ову услугу до сада су пружали Центри за социјални рад, коју су презапослени, због чега су се у Дому и одлучили за овај вид трансформације.

У оквиру Дјечијег дома Младост формирана је и мала групна заједница дјеце са сметњама и тешкоћама у развоју, који бораве у просторијама у Бијелом Пољу.

Савић истиче одличну сарадњу са Министарством финансија и социјалног старања, које је дало сагласност на расписивање конкурса за запослење још стручног кадра за рад са дјецом. Оглас је тренутно отворен, а услов за конкурисање, поред потребних квалификација, је и посједовање лиценце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here