Вијек тениса у Херцег Новом – јубилеј за понос

Фото: Вијек тениса у Херцег Новом

На Топлој, гдје је у прошлом вијеку био изграђен први тениски терен, обиљежен је данас велики јубилјеј – 100 година тениса у Херцег Новом. Заједничком иницијативом Тениског клуба Херцег Нови и Херцегновског стрип фестивала, а уз подршку Општине и љубитеља бијелог спорта, организован је цјелодневни програм у којем су учествовали Мјесна музика Ђеновић, НВО Машкаре, музичари… За датум је симболично одабран рођендан Новака Ђоковића који се и у Херцег Новом припремао за Олимпијске игре али и турнир у Риму.

На значајан јубилеј поносан је предсједник Општине Стеван Катић, који је истакао да је и тенис као и све остало, прошао кроз тешкоће, успоне и падове али је једна ствар увијек била константа – у Херцег Новом није фалило оних који воле да играју тенис.

Фото: предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић

– Искористићу прилику да се у име града захвалим свима који су заслужни за развој тениса у Херцег Новом. Подсјетићу да смо у години јубилеја додијелили постхумно признање ОХН Радомиру Раду Поповићу за допринос развоју овог спорта у нашем граду. Изузетно је задовољство што 100 година тениса обиљежавамо сигурни у то да се традиција наставља. Најбоља тенисерка Црне Горе Данка Ковинић поникла је управо на овим теренима, а данас видимо малишане и омладинце међу којима се можда крије и њен наслиједник или наслиједница. Увјерени да у Новом талената не фали, ми у локалној управи ћемо наставити да у сарадњи са ТК Херцег Нови унапријеђујемо услове за бављењем тенисом, афирмишемо овај спорт и промовишемо успјехе новских спортиста, казао је предсједник Катић и додао да се Херцег Нови афирмише као дестинација за организовање припрема спортиста али и великих спортских такмичења.

Најбоља тенисерка Црне Горе, Новљанка Данка Ковинић, упутила је честитку ТК Херцег Нови и Новљанима поводом значајног јубилеја. Истакла је да је поносна на овакав догађај и истакла да ће се потрудити да све навијаче обрадује добрим резултатима на Ролангаросу који ускоро почиње.

Фото: тенисерка Данка Ковинић

Први тениски терен био је на Топлој, подсјетио је Илија Пеулић, предсједник ТК Херцег Нови, један од организатор манифестације „Умјетност балона“ која је посвећена вијеку тениса у Херцег Новом.

Фото: Илија Пеулић, предсједник ТК Херцег Нови

– Клуб који је основан прије 100 година звао се Јадран и имао је три секције: пливање, веслање и тенис. Тада су на Милашиновића плажи направили дио за пливање и веслање, а на мјесту садашњих, био је и први тениски терен у Херцег Новом. Ту је био и познати архитекта, тенисер Тапавица, освајач бронзане медаље на Олимпијади. Своју љубав према тенису донио је у Херцег Нови, а уз ентузијазам направио тениски терен, казао је Пеулић.

Идеја и иницијатива је заједничка, a програм као овај доноси додатни бенефит граду, казао је Јован Суботић, у име ХСФ-а као суорганизатора манифестације.

Фото: Јован Суботић, ХСФ

– Још богатија берза стрипа него она на коју сте навикли на ХСФ, данас је пред нашим суграђанима и гостима. Имамо цртаче из Београда, Бара и Никшића, који су ту за програм бесплатног цртања стрипова, док је за лого манифестације, који подсјећа на Новака Ђоковића, био задужен Јован Укропина велика европска звијезда и познати стрип цртач. Дан одржавања манифестације је одабран симболично јер је данас рођендан Новаку Ђоковићу, човјеку који се и у нашем граду припремао за Олимпијске игре и за мастерс у Риму. Обиљежавамо фантастичан јубилеј – 100 година од када се у овом граду зачуо ударац прве тениске лоптице и бијели спорт ушао у наш град. Надамо се да ће још стотинама година наставити да се игра код нас. Тенис и стрип повезује и то да су и једно и друго у данашњем времену јако популарни, живимо у времену када је Холивуд екранизовао скоро стотине наслова, али и времену када игра најбоља тројка на свијету Ђоковић, Надал и Федерер. Зато је и било природно да направимо овакву симбиозу активности у којој сви могу уживати током цијелог дана, казао је Суботић.

Фото: Оливера Доклестић, ветеранка тениса

Оливера Доклестић „бијелом спорту“ посвећена је од најранијих дана, а игра га рекреативно и данас. Она је уз честитку рођендана Новаку Ђоковићу и жељу да освоји Ролангарос, а Данки да постигне што бољи резултат, подсјетила на првих 100 година тениса у Херцег Новом. Објаснила је да је тенис почео да се игра на двору те је одакле назив „бијели спорт“, али да то спортистима никада није било важно, којем сталежу припадаш, већ колико се трудиш и остављаш срце на терену.

Дала је преглед историјата тадашњег Спортског клуба Јадран, кроз деценије које слиједе обухватајући резултате клуба, имена такмичара, успјешних тренера који сада раде широм свијета, те времена када се играло дрвеним рекетима.

– Има Херцег Нови на шта да буде поносан. Надамо се да нећемо стати на овим успјесима. Шири се број нових клубова, нових тениских терена. Надајмо се да ће Новак Ђоковић једним својим дијелом постати и грађанин Херцег Новог, а на тај начин ће град и тенис још више добити на значају, казала је на крају Доклестић.

На теренима на Топлој током цијелог дана је организована забава уз музику и освјежење, а сви који желе могли су да напишу рођенданску честитку Новаку Ђоковићу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here