ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ПРОЈЕКТЕ СОЛАРИ 3000+ И 500+

Рок за пријаву грађана за пројекте Солари 3000 + и 500 + биће продужен за још два мјесеца због великог интересовања, казао је директор Еко фонда Драшко Бољевић, у разговору за CG news. Успјешно је завршен и пројекат субвенционирања за куповину возила на електрични и хибридни погон, а крајем године Фонд за заштиту животне средине (Еко фонд) покренуо је и трећи пројекат који се односи на субвенционирање уградње фотонапонских система ON и OF GRID.

За пројекат Солари 3000 + и 500 +, који Еко фонд реализује у партнерству са ЕПЦГ, пријавило се око 6000 грађана, казао је Бољевић.

-Пројектима Солари 3000+ и 500+ циљ је да се обухвате грађани, односно индивидуална стамбена домаћинства. Овим пројектом ЕПЦГ кредитира корисника на начин што умјесто рачуна за струју плаћа инсталирану опрему а Еко фонд му обезбјеђује субвенцију од 20 посто на укупној инвестицији.

Пројекат субвенционирања куповине возила на електрични и хибридни погон имао је буџет од 100 000 еура при чему је субенција за електрична возила била 5000 еура, док су куповину хибридних возила субвенционисали са 2.500 еура, подсјећа Бољевић.

-Можда је сада упитно колико тих 30 возила може допринијети смањењу загађења, али је приоритет био да се са оваквим пројектима крене и да су они само покретач за будуће, каже он.

Износи субвенција које је Еко фонд давао у прошлој години за куповину електричних и хибридних аутомобила на нивоу су оних који се добијају у земљама региона и ЕУ а у овој години план је и реализација пројекта из области заштите животне средине, закључио је Бољевић.

Подсјећа да је крајем године расписан и други конкурс за реализацију пројекта који се односи на субвенционирање уградње фотонапонских система с тим што су овога пута поред ON GRID система обухватили и OF GRID системе.

-То значи да смо хтјели да обухватимо и територију Црне Горе гдје још увијек није прошла дистрибутивна мрежа и гдје људи немају никакав извор електричне енергије, тако да смо гледали да и њима, путем OF GRID система, омогућимо напајање електричном енергијом. Субвенције су намјењене малим и средњим предузећима, као и физичким лицима која су регистрована као предузетници.

Бољевић појашњава да јавни позив траје 60 дана, након чега слиједи обрада докуменације, селекција и одабир корисника. План је, каже, да се ова процедура заврши до љетње сезоне, како би потенцијални добитници субвенција имали спремне и прикључене фотонапонске системе у оквиру дистрибутивне мреже.

Еко фонд у предходној години није био корисник буџетских средства, већ се искључиво финансирао из сопствених Прихода – по основу накнаде за загађење ваздуха и лагеровање отпада. 

-Сетом закона планирано је да Еко фонд има и друге изворе финансирања. То је важно јер нама није циљ да будемо профитно предузеће, већ да наплаћена средства реинвестирамо у еколошке пројекте, истиче Бољевић.

Он је рекао да су се због ограничених средстава у прошлој години фокусирали на пројекте из области енергетске ефикасности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here