Великим народним сабором биће обиљежен Дан Св. Василија Острошког

Фото: Митрополија Црногорско приморка

Патријарх српски Порфирије  присуствоваће сутра у Манастиру Острог, прослави великог Јубилеја – 350 година од  упокојења Светог Василија Острошког (1671-2021). 

Свечаности поводом празника Светог Василија Острошког Чудотворца трају од 9. маја до 12. маја у Митрополији Црногорско-приморској и Епархијама Будимљанско-никшићкој, Херцеговачког и Милешевској.

Бројни ходочасници из свих градова из земље и региона пошли су пјешке у ходочашће великом светитељу, како би учествовали на прослави великог јубилеја. Многи Новљани су претходних дана кренули ка Острогу.

Хиљаде вјерника се традиционално на овај дан, 12. маја долази на поклоњење ћивоту овог великог светитеља.

У  Цркви Св. Василија Острошког у Kумбору сутра ће бити служена света литургија, уз појање хора Св. Василија Острошког. И у Kаменарима биће саборно прослављена успомена на великог светитеља, као завјетна слава села. У Цркви посвећеној Светом Василију Острошком у Сврчугама на Мокринама, такође, ће бити обиљежена храмовска слава.

Свети Василије Острошки  назива се Чудотворац. Рођен је у селу Мркоњић  у Поповом пољу 1610.године, од родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На рођењу добио је име Стојан. Његовим чудотворним моштима у Манастиру Острог приступају православни, као и припадници других вјероисповијести. У Острогу се на овај Дан одржава велики народни сабор, а кроз Никшић пролази велика литија. Ходочасници из региона као и из Херцег Новог кренули су пјешке ка Острогу, како би се поклонили ћивоту Светог Василија Острошког.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here