Велики Петак опомена и сјећање – служење Царским часовима и изношењем Плаштанице   

Црква Св.Архангела, Царски часови

У православним храмовима се служи у тишини, јер  хришћани одају спомен на  страдање Исуса Христа на Голготи, који је тим чином преузео гријехе човјечанства на себе у  циљу његовог спасења кроз све вијекове до данас.  

То је уједно и припрема Васкрса, када ће проћи тај пут  кроз суд Понтија Пилата, осуду тадашњих првосвештеника и фарисеја, на путу према Голготи разапињања и праштајући својим џелатима….

У току је пост, који је уз молитву најбољи савезник спасењу од гордости, похлепе, празнине духа…

Архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић и ђакон Ненад Ковач

– Човјек је онолико велики, колико може да прашта. То значи да у његовом срцу има бескрајно љубави. Јер, љубав је она која прашта, казао је у гостујући у емисији Новско јутро  Архијерејски намјесник херцегновски  протојереј – ставрофор Обрен Јовановић, објашњавајући да управо ови дани поста,  нас  уче да се покајемо и промијенимо себе. Свијет се мијења ако пођемо од себе…Ово је седма недеља поста, означена као страсна.  

Истиче да пост није само уздржавање од хране, него нас учи покајању и праштању.

Ђакон Ненад Ковач у емисији је говорио о значају и богослужењу у данима страсне седмице, која почиње од празника Цвијети, свечаног дочека  Исуса Христа на магарцу у Јерусалиму, да би га исти тај народ након неколико дана осудио и поздравио његово разапињање на Крст, што је и симболика Великог петка, издаје, смрти и потом васкрсења.

 Изношење Плаштанице и читање Статија у црквама Св. Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти биће у 18 часова.

На Велику Суботу, Света литургија и освештање Васкршњих јаја  биће обављено у црквама Св. Спаса и Св. Архангела Михаила, са почетком у 9 часова.

Поноћна литургија и  Пасхално јутрење биће служени у црквама Светог Спаса и Светог Архангела Михаила, у којима ће  Васкршња литургија, у недељу почети у 9 часова.

Свечане литургије служе се у свим православним храмовима.

Парохија Мокрињска обавијештава да ће у храму Свете Варваре на Мокринама, у недељу на Васкрс бити служена Васкршња литургија, са почетком у 9 часова. Биће обављено освештење Васкршњих јаја.

На Васкршњи понедељак, Света Архијерејска Литургија биће служена у храму Свете Тројице у Kутима, коју служи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије са свештенством, а у наставку традиционална Литија, коју ће предводити Митрополит.

На Васкршњи уторак, Св. литургија биће саборно служена у храму Светог Теодора Ушакова, са почетком у 9 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here