Дан планете Земље биће обиљежен акцијама чишћења обале и подморја   

Ронилачки клуб Адриатик блу, чишћење подморја

Међународни Дан планете Земље разним еколошким акцијама обиљежава се широм свијета 22.априла. У  нашој општини и ове године биће организоване акције чишћења плажа али и подморја у градској луци на Шкверу. За данас заказана акција, због лоших временских услова помјерена је за сриједу 27.априла, саопштили су из предузећа Чистоћа.

Чишћење подморја и обале још један је упозоравајући подсјетник да се треба одговорније и пажљивије односити према природном окружењу у ком живимо. Kако је упозорио и директор Института за биологију мора Александар Јокимовић, све што немарно бацимо у море то нам се и врати као бумеранг, казао је др Александар Јоксимовић, директор Института за биологију мора УЦГ:

-Kроз ланац исхране та пластика коју бацимо у море се разграђује. Треба много година да од видљиве пластике дође до ситних филамената које једу неки мањи организми , које пак једу већи организми, а њих неке веће рибе, а те мало веће рибе једу људи. Значи, опет смо кроз цијели систем ми то унијели у себе. А шта та пластика ради у нашем организму , какве ефекте може произвести још увијек не знамо али чињеница је да је једино људска врста на планети та која систематски уништва остале врсте, укључујући и сопствену, објашњава он.  

 Управо због свега наведеног обиљежавање Дана планете представља упозорење на опасности које пријете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама и захтјева одговоран и бољи однос свих људи према природи. Акција чишћења обале и подморја у нашем граду биће одржана у сриједу 27.априла .

– Годинама сарађујемо са нама најдражим учесницима – ђацима основних школа а тако је и овога пута. Они се радо укључе и сви школски колективи радо подржавају те акције. Ове године смо им задали задатак да нацртају плакате са мотивима о обиљежавању Дана планете Земље и прошле седмице добили смо дивне радове. Kонкретно акција обиљежавања ће бити на Шкверу. Дјеца из основних школа „Дашо Павичић“ и „Милан Вуковић“ доћи ће на Шквер и чистиће плаже у том дијелу града а потом ће се сви скупити на Шкверу гђе ћемо им уручити симболичне поклоне, навела је Радмила Перовић из предузећа Чистоћа Херцег Нови. 

  У акцији ће учествовати и дјеца и њихови наставници из Основних школа у Зеленици и Бијелој. Они ће, симболично, са радницима Чистоће чистити плаже које су најближе њиховим школама. Позив да им се придруже упућен је и свима осталим који то желе. Поред тога, ТО  иницирала је и акцију чишћења подморја у градској луци на Шкверу.

 – Они су ове године ангажовали рониоце Ронилачког клуба Адриатик Блу, а доо Чистоћа ће бити логистичка подршка, наши камиони ће одвући отпад који се извуче из подморја у Луци. Повезали смо ове двије акције да буду заиста у духу обиљежавања Дана планете Земље што ће бити значајно за дјецу у едукативном смислу, да увиде да су заправо људи основни кривци за загађење и толику количину отпада, навела је она

Еколошка акција чишћења подморја, коју је за данас, најавила Туристичка организација Херцег Нови у сарадњи са ронилачким клубом Адриатик Блу и предузећем Чистоћа, одгођена је због лоших временских услова.

Позивају све заинтересоване да узму учешће и дају свој волонтерски допринос. Опрему за роњење на дах обезбиједиће Ронилачки клуб Адриатик Блу, а број пријава је ограничен. За пријаве и информације позвати број  067 099 942.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here