Велики одзив Новљана у акцији потписивања петиције за спас Института Игало

Потписивању петиције у Херцег Новом првог дана кампање За спас Института, које организује Синдикална организација Института Др Симо Милошевић и Унија слободних синдиката Црне Горе, протиче у знаку велике подршке грађана.

Штанд са  листићима на којима се може потписом дати подршка запосленим у Институту  налази се на Тргу Николе Ђурковића.  Кампањом  настоје да се поред осталих метода, на директан и непосредан начин увјере  у подршку, што доказује и велики одзив грађана Никшића, Будве, од данас Херцег Новог и Бара. Предсједница Синдикалне организације Института Др Симо Милошевић Игало, Марија Обрадовић  је за РТХН казала да није ни било сумње да ће  Новљани, сигурно у великом броју потписати петицију  за спас Института Игало, под називом „Сви заједно, као један – Институт је свима вриједан“:

Марија Обрадовић

– Оно што нас држи у том оптимизму  су наше теренске посјете које смо имали претходних дана у Никшићу, Будви, а данас ћемо бити и у Бару. Чули смо шта све грађани Црне Горе мисле о Институту. То је да сви људи мисле о Институту  да је ова установа вриједна спасавања, вриједна наше борбе. Ова установа пружа људима наду, побољшава квалитет живота и то је све нас, запослене додатно оснажило у нашој борби за спас Института, оцијенила је Обрадовић.

У Никшићу и Будви у сусрету са грађанима чули су доста коментара који на најбољи начин осликавају значај Института Др Симо Милошевић у њиховом искуству са овом институцијом која живот спасава.

– Мене нису изненадиле реченице типа „ Ви сте нама спасили живот“, „Ви сте нама побољшали квалитет живота“,  „Наша су се дјеца код вас рехабилитовала, проходала, проговорила…“ . Ми то видимо свакодневно, у раду са нашим пацијентима и зато нас њихове ријечи нису изненадиле. То је и разлог зашто смо се ангажовали, због чега вјерујемо да је спас Института спас цијеле државе“.

Чули смо и реченицу, која нас је посебно дирнула, да ако ова установа није до сада постојала, требало би је измислити. Дошли смо до тога да установа која има традицију, више од седам деценија треба да буде угашена. Ако будемо дозволили да дође до тога мислим да ће на губитку бити сви грађани Црне Горе, објашњава Обрадовић.

Потписивање петиције на главном градском тргу биће настављена и наредних дана од 9:00 до 12:00 часова. Поред  тога организоваће и даље теренску додатну посјету, како би заокружили ову причу о Институту, који се бори за опстанак након 70 година постојања и рада.

Грађани који су приступили потписивању петиције сви су категоричино за спас и опстанак нашег највећег бренда у здравственом туризму и на пољу рехабилитације, гдје су изразили највећу приврженост кампањи запослених у овој установи.

Чули су се и предлози о рјешавању питања Института, које је изнио суграђанин Перица Ђаковић:

Перица Ђаковић

-Ја сам говорио да Болницу Мељине, треба припојити Институту како би постојао здравствено рехабилитациони центар, што значи да цијела установа иде на Фонд здравства Црне Горе. Мељине су препуштене саме себи. Добра иницијатива је да се разговарало у Београду да српски пацијенти дођу да се лијече у Институту, а то ће рјешавати владе. Ппитање је и шта је са солитером Института. Објекат стоји четири године празан. Предлог да то постане Геронтолошки центар за Херцег Нови, јер је  установа тог типа изузетно потребна. Ако смјестите само по једну особу у собу, онда ћете имати око 60 000 еура прихода мјесечно у том дијелу Института. Људи у Институту Др Симо Милошевић научили су да раде са најтежим пацијентима, па ће радити и то, сматра Ђаковић.

 

 

1 COMMENT

  1. Ova peticija je samo za.licnu afirmaciju i politicku reklamu odredjenih pojedinaca,koji tako uzimaju sebi licnie poene a od te peticije nema para ,samo akcjom strucnih lica iz oblasti zdravstva i zdravstvenog rurizma moze se naci rijesenje za Institut.Od peticija se se ne zivi .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here