Милатовић предложио Милојка Спајића за мандатара

Након завршених консултација са представницима политичких субјеката у Парламенту, предсједник Црне Горе Јаков Милатовић предложиће Скупштини носиоца листе Европа Сад Милојка Спајића за мандатара за састав 44. Владе Црне Горе.

-У поступку консултација искристалисао се само један предлог кандидата за мандатара за састав 44. Владе Црне Горе, а то је носилац листе Европа сад на протеклим парламентарним изборима, господин Милојко Спајић. Спајића су подржали политички субјекти који у збиру имају 44 посланичка мјеста у Скупштини Црне Горе, и то: Покрет Европа сад (са партнерима на заједничкој изборној листи Алтернатива Црна Гора, Новска листа, Уједињена Црна Гора и Цивис) – 24 посланика, Демократска Црна Гора – 7 посланика, Бошњачка странка – 6 посланика, Социјалистичка народна партија  – 2 посланика, Албанска алтернатива – 1 посланик, Демократски савез Албанаца – 1 посланик, Демократска унија Албанаца – 1 посланик, Нова демократска снага ФОРЦА – 1 посланик и Хрватска грађанска иницијатива – 1 посланик. Одређени број политичких субјеката, у првом реду из коалиције „За будућност Црне Горе“ истакао је спремност да подржи господина Спајића након евентуалног договора о будућој Влади“, саопштио је предсједник Милатовић на прес конференцији на Цетињу, а преноси Медиабиро.

Он је казао да овим отпочиње сљедећа фаза која подразумијева постизање политичког договора и формирање парламентарне већине која ће изабрати Владу. Уставни рок за предлагање програма и састава Владе почиње од дана одређивања Мандатара и трајаће наредних 90 дана.

-Очекујем од  Спајића као будућег мандатара, али и свих политичких актера који учествују у преговорима око формирања Владе, одговорност и експедитивност. Као Предсједник Црне Горе, сматрам да је Црној Гори у овом тренутку потребна стабилна политичка Влада, неспорне европске и реформске профилације, чији ће конституенти у Скупштини Црне Горе пресудно допринијети реализацији свих неопходних именовања у правосуђу, отворити дијалог о изборној реформи и ефикасно дјеловати када су у питању иницијативе од важности за унапрјеђење владавине права, побољшање животног стандарда и убрзање европског пута. Сам процес преговора о будућој Влади видим као инклузиван процес, у коме глас било ког грађанина неће бити унапријед обезвријеђен, у контексту формирања будуће скупштинске већине. Спајићу желим успјех у настојањима да састави стабилну и стручну Владу, која ће бити кадра да се ухвати укоштац са кључним изазовима са којима се суочава црногорско друштво. Као Предсједник Црне Горе, са посебном пажњом ћу пратити преговоре о конституисању будуће Владе, до финализације цјелокупног процеса, поручио је предсједник Милатовић.

Он је подсјетио да је, полазећи од Уставних надлежности Предсједника Црне Горе, у најкраћем року, у периоду од  31. јула до 9. августа спровео на Цетињу процес консултација са свим политичким субјектима заступљеним у Парламенту, имајући у виду историјски значај Пријестонице и важан друштвени моменат у коме се налази држава.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here