Већина запослених у култури дискриминисана због новог Гранског колективног уговора

Запослени у умјетничком сектору – глумци, сценаристи, сценографи, редитељи, музичари, незадовољни су расподјелом коефицијената по новом Гранском колективном уговору, а на основу којег су им плате увећане свега 3,5 одсто, док струковним радницима у култури од 20 до 30 одсто. У процесу су изласка из Синдиката јер нису заступани њихови интереси и формирања новог.

Обећање о увећању коефицијента које су представници умјетничког сектора добили није испуњено. Због тога су се обратили надлежнима у Министарству културе и медија, а потом је засједао Одбор за спровођење и интеграцију Колективног гранског уговора оформљен од стране Министарства. Међутим, према ријечима глумца Милоша Пејовића, Синдикат културе је гласао против увећања коефицијената.

– Сви су добили увећање од 20 до 30 посто, од људи из технике, до администратора, до људи у канцеларијама, руководиоци, а умјетници – глумци, музичари, сценаристи, сценографи, редитељи, сви који су запослени у институцијама једини су добили 3,5 посто, управо због тога да би се стручни сектор изједначио са нама. Немамо проблем да имају плату и већу од нас, нама је само битно да добијемо оно што нам је обећано, нагласио је он.

Како је истакао Пејовић, информација да ће им се коефицијент повећати на 11,2 одсто била је пријатно изненађење, међутим дан пред потписивање Гранског уговора сазнали су да то неће бити испујено.

-Предсједница Синдиката културе је жена очигледно из те бранше, која се залаже да ми не добијемо увећање јер онда они неће моћи да се изједначе. Ми ћемо им помоћи у борби да се изједначимо као људи из стручног и умјетничког сектора, само дајте и нама увећање које заслужујемо. Мислим да морамо да бранимо достојанство наше професије овим путем, наводи он.

Пејовић истиче да су у процесу изласка из Синдиката културе, јер су оформили слободни Синдикат културе који за сада има око 300 чланова и да ће убудуће тим путем да се боре за своја права. За уторак, 18. април у 14 сати најављен је протест испред Владе уз перформанс, а Пејовић је позвао све заинтересоване да им се придруже и подрже их.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here