„ВЕЧЕ ДРАГОЉУБА ЂУРИЧИЋА“ – „ЛАВИНА“ ЕМОЦИЈА И „ЈЕКА“ ДО НЕБА

„Лавина“ емоција, поштовања и дивљења, одјекнула је вечерас Павиљоном Градске музике док су се низала сјећања на Драгољуба Ђуричића, умјетника, Новљанина, бубњара свјетског гласа. У његовом Новом, окупљени око још једног талента који је његовао – ликовне умјетности, сабрали су се поштоваоци дјела овог великог и харизматичног човјека који је прославио и свој град и државу, али исти тај свијет и донио у Херцег Нови и Црну Гору.

Тешко је говорити о пријатељу у одсуству, казала је Ксенија Матовић, организаторка „Вечери Драгуљуба Ђуричића“ и координаторка културних програма у Павиљону Градске музике.

-Кажем одсуства јер Милош Црњански је записао да „има сеоба, али смрт не постоји“. Зато вечерас селимо из умјетности у умјетност, селимо у живот, казала је Матовић у уводном дијелу програма.

У години дуплог јубилеја – 135 година од оснивања оркестра Градске музике и пола вијека од оснивања првих мажоретки југоисточне Европе-мажоретки Градске музике Херцег Нови, испуњено је и једно раније договорено обећање, казала је предсједница Градске музике Валентина Кулиновић.

-Договарала сам са Драгољубом да приредимо изложбу, испунила сам обећање и ја се првенствено због тога лијепо осјећам. Захваљујем се члановима породице који су подржали нашу иницијативу, градоначелнику који пружа подршку нашем раду и овом догађају, свим члановима мог оркестра и Карлу Ђорђевићу, казала је Кулиновић и пожељела да вече протекне у позитивном и ведром духу какав је и Драгољуб био.

Можда и није најтачније рећи да се вечерас присјећамо Драгољуба Ђуричића, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, јер његова појава, осмијех и поздрав на улици тешко ишчезавају из сјећања.

-Његова личност зрачила је невјероватном енергијом, оном позитивном која буди најљепше и највриједније у човјеку, а то су љубав и поштовање према другоме. Када поменемо Драгољубово име, знам да се прво сјетимо његовог озареног лица, широког осмијеха, пријатељске ријечи и заиста личност као што је он тешко заборављамо, рећи ћу готово немогуће. Нажалост епидемија корона вируса, која је још увијек присутна, однијела је многе животе. Вјерујем да за ову прилику Драгољуб не би волио да тугујемо и о његовом имену причамо са сјетом. Његова невјероватна енергија и даље је са нама у Херцег Новом, осјећамо је и никада је нећемо препустити забораву. Ово је тек прво окупљање овим поводом. Колико је Драгољуб волио и славио Херцег Нови, славићемо и ми њега, казао је предсједник Катић.

Изложбу је отворио један од иницијатора вечери, џез музичар, Драгомир Карло Ђорђевић, Драгољубов пријатељ из раног дјетињства. Он је подсјетио на ондашње пробе са групом Егзодус управо у просторијама Градске музике.

-Када се заврше званичне пробе остајали смо да још радимо и водимо врло важне дискусије ко је бољи бубњар Ringo Starr или Charles Watts и о томе смо могли сатима причати, казао је Карло.

Како је казао, Драгољубов круг пријатеља, сарадника, познаника је био веома широк.

-Он је био вишеслојан карактер и то се могло видјети од најранијих дана до данас кроз велики број разних активности којима се бавио из потребе да изрази све таленте којима је био обдарен. Имао је свој унутрашњи свијет у којем је он имао контролу кога, када и колико ће пустити. Није дозвољавао да му одузимају вријеме јер је увијек знао шта и колико ради и када одмара и ужива. Био је харизматична личност и био је потпуно свјестан тога и због тога је осјећао одговорност према другима. Посматрао је себе као што је то радио неко други и оцјењивао своје поступке. Настојао је да буде објективан, али је био скроман јер је увијек био строжи према себи него према другима. Био је пажљив посматрач од најранијих дана и учио је из сваке ситуације у којој се нашао и видио да се другима догађа. Припремао се за животни пут који је одабрао од најраније младости. Нико никада неће сазнати кроз шта је он све прошао да би постигао бесмртност. А то је постигао јер се за то припремао читавог живота. Постигао је импресивну музичку каријеру, када читате његову биографију на интернету сазнајете да је био пјесник, а вечерас имамо прилику да уживамо и у његовом ликовном стваралаштву, казао је Ђорђевић отварајући изложбу.

Наступила је Николина Ника Ковачевић, диригент, вокални солиста и дугогодишња сарадница Драгољуба Ђуричића, која је подјсетила на први концерт са познатим Новљанином 2012. године у Атељеу 212 у Београду.

-Имала сам привилегију и част да од њега учим не само о томе како се стасава као диригент и лидер већ и као човјек. Често су моји родитељи говорили да је Драгољуб Ђуричић мој други родитељ јер је неријетко у неким ситуацијама умио боље да ме посавјетује. Мислим да Драгољуб путује током ових 90 и нешто дана и прави силну буку одозго. Вечерас је сигурно са широким осмјехом на лицу и све нас пажљиво слуша, казала је Ковачевић.

У музичком дијелу програма наступили су и ВИС Калдана и вокална група одсјека за соло пјевање, класа Јоване Ражнатовић, Музичке школе у Херцег Новом.

Организацију овог догађаја потписују Градска музика и Ксенија Матовић, координаторка културних програма у Павиљону Градске музике, а подршку манифестацији дали су Општина Херцег Нови, ЈУК Херцег Фест, Туристичка организација, као и пријатељи манифестације, Градска кафана и Александар Саша Петковић.

Изложба слика биће отворена до 1.јула, сваког радног дана од 18 до 21 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here