Ватрогасци спремни за пожарну сезону

Возни парк Службе заштите и спасавања

Општинска Одлука о забрани ложења на отвореном током туристичке сезоне, ступа на снагу 1. јуна и трајаће до 1. октобра.  

Сваке године прије сезоне предсједник Општине доноси наредбу о забрани ложења ватре на отвореном, а грађани су дужни да ту наредбу поштују, казао је за РТХН командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић:

– Ми ћемо као Служба у наредних неколико дана, на сва мјеста гдје је предвиђено, налијепити обавјештења, која ће бити упућена грађанима са поруком да се наредба максимално поштује. Знамо како је било прошле године, велики број пожара, велика материјална штета, на територији Општине Херцег Нови. Настојимо да што више превентивно дјелујемо, како се не би поновила прошла година и да прођемо са што мање посљедица, по питању пожара, објашњава Ћировић.

Припадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови предузимају низ превентивних активности, како би што боље дочекали пожарну сезону;

– Тако и ове године доносимо План активности, који подразумијева низ мјера. Те мјере почињу од наредбе за забрану ложења на отвореном, прекид годишњих одмора за све припаднике Службе. Провјерава се комплетна хидрантска мрежа, доводи се на оптимално стање, уводе се приправне смјене, тако да нема напуштања територије Општине за све ватрогасце, односно, спасиоце. Неколико је критичних позиција, које су препознате у овом периоду, оцијенио је Ћировић.

Ангажовани су чувари како би надгледали критичне позиције и благовремено обавјештавати Службу у случају да дође до пожара или критичних ситуација. Превасходно су одређене, као потенцијално критичне локације: Савинска Дубрава, Орјен, Врбањ, Бјелске Крушевице, комплет ривијера и гранични прелази. Ћировић, такође, наводи да Служба тренутно броји 45 оперативаца, посједује девет камиона капацитета око 50 000 литара и да у почетној фази могу да одговоре на све изазове.                                   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here