Васкршња порука Митрополита црногорско – приморског Јоаникијa

Митрополит Црногорско- приморски Јоаникије у васкршњој поруци пожелио је да овај празник данас донесе радост и измирења свим људима. Tајна личности Богочовјека Христа открива у својој пуноћи тек кроз догађаје које молитвено помињемо  и у којима духовно учествујемо ових дана.

-Пред самим вратима страдања и смрти које су му безакони људи приредили, Господ Исус говори: Сад је душа моја узбуђена, и шта да речем? Оче, спаси ме од часа овога; али, зато дођох за час овај! Као истинити, не привидни човјек, Господ осјећа ужас и трагедију смрти и, на трен, моли Оца да га избави од ње. Али, одмах након тога, Он нам открива тајну Свог доласка, тајну Оваплоћења Сина Божијег:  открива нам да је баш због тог часа смрти он и дошао на овај свијет. Зато Његова смрт није била обична, неумитна људска смрт, него добровољна и заступничка, па самим тим животворна и животодавна, спасоносна за све људе и сву творевину.

Уставши из мртвих Господ се вишекратно јављао својим ученицима са поздравом Мир вам! Он даје мир који превазилази сваки ум. У том миру је измирење Бога и човјека, које је Христос извршио својом жртвом на крсту и објавио својим Васкрсењем.

-У њему је истовремено радост измирења међу људима. Нека Васкрсли Господ и данас донесе радост измирења свим људима, почевши од најближих сродника. Колика радост настаје у дому када се завађени супружници, муж и жена, измире! Колико то измирење значи за душе њихове дјеце, за њихов добар психофизички развој и васпитање! Измирење мужа и жене, дјеце са родитељима, браће и сестара, ближих и даљих сродника драгоцјеније је од било каквог земаљског блага и богатства. Успостављање мира међу завађенима, људским душама доноси обиље племенитости, среће, оптимизма и животног полета.

Ако правилно оцијенимо важност унутрашњег мира и слоге у породици онда ћемо лако разумјети и значај измирења у подијељеном и завађеном друштву, казао је митропоилит Јоаникије.

-Славећи Васкрсење Христово које немирне људске душе успокојава небеским миром дужни смо да позовемо на измирење завађене народе у свијету. Недалеко од нас,  нама блиски народи, једни по вјери, други по страдању, међусобно ратују. Свакодневно се пролијева људска крв и ратни злочини умножавају, дјеца убијају, на жалост и на срамоту свега свијета, али се, од зараћених народа  не чују позиви на преговоре и мир, још мање од оних који ратове планирају и финансирају. Тим позивима  ми придружујемо наш глас за мир, с молитвом Богу милости и мира да омекша срца и уразуми челнике зараћених земаља те да прекину међусобно крвопролиће да би што прије постигли мир који је потребан свима, а највише њиховим народима.

Као што не заборављамо страдања Христова када славимо његово Васкрсење и побједу над смрћу, тако на овај свијетли празник не заборављамо страдања наше браће и сестара, дјеце и омладине, православних Срба на распетом Косову и Метохији.

-Од Косовског боја на овамо, скоро без прекида и предаха, они трпе убијања и етничка чишћења, али су,  уз неизбројне жртве и губитке остали на својим огњиштима. Највише боли што за наш народ, који  је посљедњих деценија претрпио убиства и разарања, паљење светиња, уништавање гробова и културних добара, нема правде ни разумијевања у такозваној међународној заједници, док  приштинске власти, које речена недјела учинише и чине, западне земље препоручују за Савјет Европе и остале међународне институције. Надамо се да ће Господ који увијек праведно суди услишити вапаје и молитве наше страдалне браће и сестара са Косова и Метохије, да ће им дати сигурност и мир, и богато их наградити за оданост нашим светињама и за истрајност на крстоносном путу Христовом.

Нека пасхална радост, која обухвата небо и земљу испуни наша срца. То је радост која обнавља цијело биће, утврђује нашу међусобну љубав, разгони таму, подиже из туге и депресије, даје наду, улива оптимизам. Она је свијетла, стваралачка и божанска. Помолимо се сви, драга браћо и сестре, да Господ излије свој мир и благодат на дјецу и омладину, на старе и младе, на цијелу своју Цркву и на све оне којима је милост и помоћ Божија потребна. Са овим мислима и молитвеним жељама  свима, православним хришћанима и људима добре воље честитамо свијетли празник Васкрсења Христовог, са вјечно радосним поздравом: Христос Васкрсе, наведено је измежу осталог у посланици митрополита Јоаникија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here