Православни вјерници прослављају Васкрс – празник љубави, радости, праштања

Данас православни Хришћани прослављају празник над празницима – Васкрсење Господа Исуса Христа – ВАСКРС.

У храмовима служена су Пасхална Јутрења и свечане Васкршње литургије. Вјерници се поздрављају радосним поздравом: Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

За Васкрс су, везани лијепи обичаји у нашем народу. У цијелом хришћанском свијету, за овај празник је везан обичај даривања јајима.

У присуству великог броја вјерника, синоћ у поноћ служено je Васкршње јутрење и литургија у цркви Светог Архангела Михаила на Белависти. Литургија ће јутрос бити служена у 9, а Вечерња у 19 часова.

У храму Светог Спаса на Топлој служено је Васкршње јутрење у пет, друга литургија је у 9 часова. У овом храму Вечерња ће бити служена у 18 сати.

У храму Свете великомученице Варваре на Мокринама  јутрос је служено васкршње јутрење и литургија.

Сутра на Васкршњи понедељак и Ђурђевдан, Света литургија у храму Светог Ђорђа на Топлој почеће у 9 часова, као и у храму Св. Архангела Михаила на Белависти.

На Васкршњи уторак, 7. маја Света литургија биће служена у храму Св. Спаса на Топлој у 9 часова, док ће се Пасхална вечерња служба обавити у храму Св. Фјодора Ушакова у 18 часова, наведено је из Црквене општине Топаљско – Херцегновске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here