ВАНГ ЈИ ПОЗДРАВЉА ДИПЛОМАТСКИ РАД КИНЕ У 2021. ГОДИНИ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Кинески државни савјетник и министар спољних послова Ванг Ји је рекао да је кинеска дипломатија напредовала усред сложеног и флуидног међународног пејзажа, пишући нова поглавља дипломатије великих земаља са карактеристичним кинеским одликама.

Ванг је дао своје примједбе током интервјуа за ЦГТН на крају године и изнио своје виђење међународне ситуације и дипломатског рада Кине у 2021. години.

-И за свијет и за Кину, одлазећа година оставиће траг у историји човјечанства, примјетио је он.

Осврћући се на дипломатски рад Кине 2021. године, Ванг је истакао да дипломатија шефа државе игра водећу улогу. Подсетио је да је кинески предсједник Си Ђинпинг разговарао са страним лидерима и шефовима међународних организација 79 пута и присуствовао на 40 великих спољнополитичких догађаја путем видео везе.

Ванг је такође рекао да је дипломатски рад Кине у борби против пандемије корона вируса показао осјећај одговорности земље према међународној заједници, додајући да је Кина увијек била у „првом реду“ у глобалној сарадњи против пандемије и учинила је своје вакцине против ковид-19 глобалним јавним добром.

-Кина је била међу првим земљама које су обећале подршку за одрицање од права интелектуалне својине на вакцине и да ће их производити у сарадњи са земљама у развоју, рекао је Ванг.

Што се тиче људских права, Ванг је истакао да неке земље, предвођене САД, користе људска права као оруђе за мјешање у унутрашње ствари других земаља, без обзира на сопствене проблеме у области људских права.

-Ове године, на Савјету УН за људска права и Генералној скупштини УН, антикинески предлози су осујећени четири пута, стварајући замах који је привукао скоро 100 земаља да подрже легитимну позицију Кине и да се супротставе мјешању у унутрашње ствари Кине кроз људска права, додао је он.

Истичући да је демократија заједничка вриједност коју дијели читаво човјечанство, Ванг је рекао да нико није у позицији да другима држи лекције о демократији.

Он је примјетио да су неке снаге покушале да наметну сопствену вољу и стандарде другима и да користе изговоре као што су владавина, људска права и демократија, да оцрне друге земље.

Кинески министар спољних послова је говорио против земаља које покушавају да се удруже и слиједе хладноратовски менталитет и позвао је на подржавање истинског мултилатерализма.

-Постоји само један систем, односно међународни систем у чијем је центру УН, и само један скуп правила – основне норме међународних односа заснованих на Повељи УН, рекао је Ванг.

Како је додао и Кина и Русија су главне земље са глобалним утицајем.

-За двије земље је од глобалног значаја јачање стратешке координације и практичне сарадње, рекао је он, поздрављајући њихову „незамјенљиву улогу“ у свијету. Двије стране су ове године прославиле 20. годишњицу потписивања Кинеско-руског споразума о добросусједству и пријатељској сарадњи, а предсједник Си и руски предсједник Владимир Путин најавили су одлуку о продужењу пакта, напоменуо је Ванг.

Двојица лидера ће се поново састати за нешто више од мјесец дана, када ће Путин присуствовати Зимским олимпијским играма 2022. у Пекингу.

-Односи Кине и Русије су све зрелији, стабилнији, отпорнији и динамичнији под вођством шефова две државе, закључио је дипломата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here