Уз е-плаћање пореза и туристичке таксе, ускоро и остали модули за локалне приходе

Фото: помоћник директора УЛЈП Стево Влаовић/РТХН

Грађанима Херцег Новог али и нерезидентима који имају некретнине у нашем граду, омогућено је електронско плаћање пореза на непокретности, туристичке таксе, али и контрола стања пореске картице. Како за РТХН прича помоћник директора Управе локалних јавних прихода Стево Влаовић, тежња је да омогуће онлајн плаћање и за остале локалне приходе.

Основни циљ је био олакшати корисницима поступак плаћања због чега су на сајту општине, на лијевој страни, постављени банери који корисника воде до тражене услуге, а омогућено је и плаћање путем QR кода, појашњава Влаовић:

Грађани Херцег Новог, како резиденти тако и нерезиденти могу обавити плаћање путем компјутера, лаптопа или мобилног телефона. За мобилни телефон је направљена и пречица до апликације за плаћање уз помоћ QR кода, гдје је неопходно да имате претходно инсталирану апликацију за читање QR кода на свом мобилном телефону. На сајту Општине Херцег Нови уочићете банер који је приказан са лијеве стране. Кликом на њих ући ћете на образац у који је потребно унијети личне податке и износ пореза или туристичке таксе. На тај начин можете платити порез на непокретности или туристичку таксу са било које локације на којој имате приступ интернету, без чекања на ред у пошти или банци.

Током попуњавања обрасца, потребно је обратити пажњу на један технички детаљ који се односи на попуњавање поља гдје се уписује АОП број који мора имати шест цифара.

Приликом попуњавања обрасца треба обратити пажњу на то да у случају да ваш „АОП“ има мање од шест цифара, морате укуцати нуле испред „АОП“ броја тако да има шест цифара. То је мала напомена техничке природе за грађане. Свакако треба напоменути да ће износ плаћања пореза на непокретности или туристичке таксе бити увећан за трошкове услуге банке који износе 1,7% од унешеног износа, а минимум 0,25 еура. Плаћање је могуће преко виза и мастеркард платних картица.

Теже да формирају Е управу за сва плаћања грађана ка локалној самоуправи.

Већ смо у процедури са компанијом из Подгорице у вези са комплетирањем тих модула за локалне приходе. Са њима ћемо поред ових за плаћање пореза на непокретности и туристичке таксе, омогућити и плаћање приреза, локалних комуналних такси, свих врста накнада и боравишне таксе, појаснио је Влаовић.

Апликације су успјешно тестиране и грађани су већ почели да их користе, а у Управи се надају да ће наићи на добар пријем у наредном периоду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here