Усвојена три нова правилника за екстерне провјере знања

Министарство просвјете, науке и иновација усвојило је три нова правилника који регулишу екстерне провјере знања за ученике завршних разреда основних и средњих школа, а којим су предвиђене ригорозније мјере контрола и јасно утврђене одговорности у случају пропуста.

Два правилника односе се на полагање матурског испита за ученике гимназија и стручног испита за ђаке који настављају школовање. Трећи правилник прописује како се организује провјера знања ученика на крају трећег циклуса основне школе, казала је за РТХН министарка просвјете науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић.

-Формирана је радна група, која је радила интензивно на измјени ових правилника да би смо се кроз законски оквир адекватно припремили и адекватно заштитили од тога да нам се понови прошлогодишња ситуација. Први пут у изради правилника били смо врло инклузивни, тако да смо те ране верзије доставили свим директорима школа у Црној Гори , који су их анализирали са члановима Наставног вјећа и заједно усвојили верзије које нам могу помоћи у наредном периоду.

Како би се спријечили пропусти и злоупотребе које су обиљежиле екстерне провјере знања прошлих година, ове године са ђацима ће бити два тест-администратора, 15 ученика и обавезно је присуство супервизора.

-Први пут је дефинисана и одговорност тест администратора. Они ће потписивати уговор са Испитним центром за то ће добијати симболичну надокнаду. У случају да се нешто деси, као прошле године, тачно ћемо лоцирати ко је у тој ситуацији одговоран. надоканда је предвиђена и за оцјењиваче.

Министарка се нада да ће кроз нове правилнике и дефинисања права и одговорности сваког од учесника у процесу неће поновити прошлогодишња ситуација.

Према школском календару Екстерна провјера знања ученика из Црногорско српског, босанског, хрватског језика и књижевност; Албанског језик и књижевност биће одржана 17. априла, математика 18. априла, а предмет по избору 19. априла. Матурски и стручни испит из Црногорско – српског, босанског и хрватског језика и књижевности; Албанског језика и књижевности 16. априла, страног језика  15. маја, математика 24. маја 2024. године и предмет по избору 6. јуна.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here