Драгољубово дјело и дух живе, као и сјећање на великог умјетника

Приказивањем документарног филма аутора Бобана Јовановића и концертом клавијатуристе Кокана Димушевског, синоћ је у дворани Парк оживљено сјећање на великог музичара и човјека Драгољуба Ђуричића, који је животну и музичку сцену напустио 15. марта 2021. године.

Двојица Драгољубових пријатеља су и у разговору евоцирали успомене на незаборавне тренутке, а новинар и продуцент Бобан Јовановић, истиче да је филмом „Сјећање на Драгољуба Ђуричића“, покушао да прикаже његову неисцрпну позитивну енергију и ведар дух.

-Драгољуб није само новски великан, он је свјетски великан. Он је неко ко је мој пријатељ, ко је и даље са нама, и наравно да се сви који су причали у овом документарном филму сећају те његове позитивне енергије. Он је био један посебан човек, човек који је свима нама оставио незаборавне тренутке, имамо их много и можемо их препричавати до касно у ноћ. Али, оно што је најзанимљивије и што је остало на крају филма, иако није искоришћен читав материјал, јер не може све стати у 30-ак минута, је оно што је Пеца Поповић рекао, а то је да једноставно када упознате Драгољуба и ви постанете бољи човек, јер он је тако утицао на људе. Сарађивали смо пуно и када је музикау питању, дружили се и ван музике, били смо део историје када су били протести и демонстрације… Остаје да се сећамо једног великог човека, који је имао осмех као контрачинела, јер се смејао од увета до увета, поручио је Јовановић.

У филму о Драгољубу говоре: Влатко Стефановски, Бодан Арсовски и Кокан Димушевски из групе”Леб и сол”, Жика Јелић из “Ју групе”, Рамбо Амадеус, Биља Крстић, затим рок новинари Петар Пеца Поповић и Иван Ивачковић који је и Драгољубов кум, као и доктор Александар Љубоја – љекар који је поред њега провео посљедње дане.

-Много је било тешко направити селекцију и спаковати у ово вријеме које нас ограничава све што смо желели да пренесемо људима, али зато верујем да ћемо се скупити сви ми који смо са Драгољубом делили тај стејџ, и направити оно што је Рамбо предложио. Можда не идуће, али за неку годину, даХерцег Нови добије тај фестивал удараљки посвећен Драгољубу Ђуричићу, где ће долазити његови пријатељи, његове колеге, и поред свирке, кроз приче, као вечерас, поделити заједничке успомена. Једноставно – он је ту, увек када дођемо у овај град, просто нас улаз у Херцег Нови асоцира на Драгољуба. Драгољубово дело и Драгољубов дух, одржавају га живим. Као што и његово име каже, то је човек који је драг и који љуби људе, који је волео људе, па и ми ту љубав коју смо примили од њега морамо да му вратимо на неки начин, закључио је Јовановић.

Драгољубов пријатељ, оснивач и клавијатуриста групе ”Леб и сол” Кокан Димушевски посветио му је композицију „Remmembrance ofagreat man“, којом је представио Драгољубову емотивну страну.

-Сви знају Драгољуба као веселог човека, који пуно прича, чупаве косе, у шорцу или бермудама са раздрљеном мајицом, а он је у суштини био веома емотиван, зато је и та ствар таква – емотивна и лагана. По неком принципу, то би требало са буде ствар са бубњевима, онако „галамџијска“, а ја сам јеурадио баш обратно, јер ја га знам добро. Живео код мене, дружили смо се 24/7, што кући са дјецом, што на турнејамау Америци, Ирској, Енглеској, свуда смо заједно били, осим у Индији и Африци. Ја сам упознао оног Драгољуба који је веома сентименталан, који је веома тужан и несрећан када су други људи несрећни. Он је патио и за друге људе, као што сви добри људи пате кад неком другом није добро. Зато сам баш обратно направио, умјесто као „разбијача“ са “Лавином” бубњара, ја сам баш обратно описао Драгољуба на мој начин, онако како га ја видим.

Када би морао да опише Драгољуба у пар ријечи, оне би биле “убав човек”, каже Димушевски, који је одржао концерт „Сјећање на великог човјека“.

-Ми у Македонији имамо тај израз када кажемо за неког ко је, колико год имао година, у срцу остао мало дете, које је живахно, које је несташно, који је пун љубави, пун разумевања, пун доброте. То су речи којима бих најкраће описао Љупчета, како га зовемо ја и мој син; убав човек. Такви људи су веома, веома ретки на планети, поручио је Димушевски, који је за РТХН најавио да са Боданом Арсовским за јесен спрема нови материјал који ће да буде сасвим различит, али ће имати печат групе”Леб и сол”.

Вече посвећено легендарном Драгољубу Ђуричићу организовали су продукција ”Мост”, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУК “Херцег фест”, а овај програм ће сутра бити приређен и у Будви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here