УСВОЈЕН НАЦИОНАЛНИ ПЛАН ЗА ЗАШТИТУ ОД ОДРОНА И КЛИЗИШТА

Влада је донијела Национални план заштите и спашавање од клизишта и одрона, саопштено је након одржавања сједнице. Усвајање овог документа било је потребно како би херцегновска Служба заштите и спашавања прослиједила сопствени План за заштиту од клизишта и одрона на давање сагласности.

Како је за РТХН раније казао Зоран Гамбер, самостални савјетник 1 у Служби заштите и спашавања, План на ову тему за Херцег Нови је био урађен 2017., а потом је 2020. године ажуриран и прилагођен новим прописима и правилима.

-Надамо се да ћемо добити сагласност Директората а потом ће план бити предат локалној Скупштини на усвајање. Када се на државном нивоу одређени детаљи усагласе везано за Национални систем заштите од клизишта и одрона, тада ћемо ми као Служба да поднесемо захтјев којим бисмо тражили сагласност на наш План који је већ урађен и усаглашен са Законом о заштити и спашавању и са новим правилницима који су донесени у међувремену, казао је Гамбер.

Ријеч је о веома озбиљном документу и за израду плана потребно је и годину како би се прикупиле потребне информације и подаци.

-Садржи различите мјере које се користе у циљу што боље заштите становништва од одрона и клизишта, као и које снаге са територије Херцег Новог могу да учествују у таквом акциденту. Приликом израде плана, надовезао сам се и на ово што се у последње вријеме дешава у Херцег Новом, тако да план посједује и одређене табеле и локације гдје се клизишта налазе и узроке који доводе до овог акцидента – од поплава па даље, објаснио је Гамбер.

Национални план садржи, прије свега, поглавље посвећено процјени ризика од клизишта и одрона у коме се бави анализом клизишта и одрона као ризика. Мјере заштите и спашавања од клизишта и одрона обухватају скуп организационо-техничких активности које се, на основу времена реализације, могу груписати у превентивне, оперативне и санационе мјере заштите. Као веома битно поглавље овог плана детерминисане су мјере и активности које су дужни да спроводе министарства, органи државне управе, јединице локалне самоуправе, академска и НВО заједница у циљу смањења посљедица које клизишта и оодрони могу изазвати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here