УССЦГ: Стати на крај кршењу закона, дискриминацији и реваншизму

Поводом прераспореда предсједника Независног синдиката полиције Црне Горе Игора Рмандића из Херцег Новог у Бијело Поље, у просторијама Уније слободних синдиката Црне Горе организована је конференција за медије. Како је саопштено, Унија је позвала надлежне државне органе, као и међународне институције да реагују на овај сраман чин, док је Рмандић поручио да не одустаје од борбе.

Премјештање Рмандића, након 27 година рада у служби, на радно мјесто удаљено 250 километара од мјеста становања и његове породице, је вид притиска за који неко мора сносити одговорност, поручио је генерални секретар Уније слободних синдиката ЦГ  Срђа Кековић.

-То представља тако дрско шиканирање и један сраман чин, због чега смо од Владе тражили да се то рјешење хитно поништи, и тражили смо, наравно, да се коначно покрене поступак одговорности према старјешинама који су себи дозволили да ураде један овако сраман чин. Старјешине морају да воде рачуна о онима којима су претпостављени, а не да над њима врше дрил и овакву одмазду.

Кековић очекује и реакције међународних институција, пошто, како је навео, и нова власт наставља са моделима понашања од раније.

-Иако је нова црногорска демократија успостављена прије три године, и власт која се хвалила да је носилац луче демократије у Црној Гори, изгледа да се та историја понавља и да ми имамо исто понашање. Ако вас неко критикује, а ви се налазите на позицији власти, ви истога тренутка користите механизме власти како би се осветили том неком.

Предсједник Независног синдиката полиције Игор Рмандић поручио је да је његово рјешење само један у низу примјера непознавања закона и самовоље руководства Министарства унутрашњих послова и Управе полиције, истакавши да не одустаје од синдикалне борбе.

-На нашој страни су чињенице, на нашој страни су аргументи, они их немају и због тога избјегавају сваку врсту разговора. Независни синдикат полиције Црне Горе је направљен као организација која ће радити у интересу свих полицијских службеника. Ми тражимо помоћ од њих, јер ми можемо да направимо јако добре ствари, како за полицију тако и за ово друштво.

Рмандић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је потписао рјешење о премјештају и јавио се на дужност у Бијело Поље, јер би у супротном остао без посла.

-Следеће што ћу урадити је да поднесем жалбу. Надам се да ће та жалба доћи у руке неких људи који држе до свог интегритета, који су школовани за тај посао и који нису ту дошли преко везе, него да се разумију у право и да ће та моја жалба бити усвојена. То је оно што ја искрено очекујем, јер жалба је у припреми, радимо је са адвокатским тимом, а та одлука је толико пуна рупа и незаконитости да би, вјерујте, и дијете из средње школе схватило да је то тотално противзаконито, поручио је Рмандић.

Новинарима се обратио и предсједник Интернационалне полицијске организације, Иван Пекић који је поручио да је овакво кршење закона о раду очигледан реваншизам.

Унија слободних синдиката Црне Горе је упутила дописе предсједнику Владе Црне Горе, делегацији Европске уније у Црној Гори, амбасадама САД-а и СР Њемачке, а истим поводом ће дописи бити упућени и Евроској конфедерацији синдиката, Међународној конфедерацији синдиката, као и канцеларији Међународне организације рада у Будимпешти. Из Уније апелују да покрену неопходне механизме којима би, снагом својих ауторитета, а у циљу заштите Уставом, законом и међународним правним актима гарантованих синдикалних  права и слобода, допринијели заустављању даље дискриминације њеног чланства, те санкционисали извршиоце досадашњих дискриминаторних радњи.

Извор – ТВ Вијести; Фото – принтскрин ТВ Вијести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here