Школска година почеће штрајком упозорења; стање у просвјети алармантно

Због алармантног стања у школству у свим сегментима, од финансија, преко инфраструктуре до положаја наставника у друштву, нова школска година почеће штрајком упозорења, најавио је за РТВ Будва предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић.

Иако Главни одбор још није засједао, Извршни одбор је још у јуну препоручио да школску 2023/24 годину почну штрајком упозорења, којим би будућем премијеру и министрима просвјете и финансија послали снажну поруку да је вријеме да се окрену просвјети, казао је Божовић, истакавши да је држава годинама не улаже у образовање.

-Последњих 30 и више година просвјета у Црној Гори је на маргини друштва. Буџет за просвјету је из године у годину некако социјални. То значи да имамо за плате, које и нису биле Бог зна шта у претходних тридесетак година, увијек испод просјека у држави и некако недостојне просвјетног радника. Дакле, да има за плате и да има за “крпљење рупа”. Улагање у информатичку опрему последњих 20 година нам се свело на ниво донација, а улагања у инфраструктуру су такође ријетка, навео је Божовић.

Читав образовни систем је доведен на маргину, а просвјетни радници су изгубили достојанство, због чега све мање младих жели да се бави овим позивом.

-Ми смо дошли у ситуацију да данас све мање квалитетних, одличних средњошколаца жели да уписује наше наставничке факултете, и све мање било каквих свршених средњошколаца уписује наше наставничке факултете. И, они који их заврше гледају да што прије оду, што због мале плате, што због услова рада, што због достојанства које је сведено на минумум минимума, које је изгубљено.

Осим улагања у инфраструктуру и начина да мотивишу младе, тражиће да просвјетни радници добију статус службеног лица, казао је Божовић, наводећи податак да је у истраживању о насиљу над наставницима, 25 % од 1 300 испитаника изјавило да је последњих година доживјело одређени вид насиља од стране ученика, родитеља или управе.

-Једна од порука будућој Влади, осим што морамо да радимо на враћању достојанства просвјети и просвјетном раднику, је и да морамо да тражимо, заједно са Владом, да добијемо статус службеног лица. Да се не дешавају више разноразни атаци на просвјетне раднике, и вербални и физички, и да нико не одговара због тога, да то једноставно прође по принципу “да се не таласа”, поручио је Божовић.

Штрајк упозорења, који ће трајати један школски час, вапај је и апел будућем премијеру и министру просвјете да буџет више не смије да буде социјални и да морају да се окрену просвјети по свим могућим питањима, са акцентом на реформу коју поново треба спровести, закључио је Божовић, поручивши да је улагање у просвјету улагање у будућност.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here