УССЦГ: Само они који имају 40 година стажа осигурања могу ићи у пензију

Поводом одлуке Уставног суда о укидању одредбе члана 17 став 1 Закона о ПИО, Унија слободних синдиката Црне Горе упутила је саопштење за јавност.

-Запослени у Црној Гори ће од данас моћи да остваре право на пензију искључиво уколико имају 40 година стажа осигурања и најмање 61 годину старости захваљујући Одлуци Уставног суда Црне Горе. Уколико сте имали среће да  заснујете радни однос између 18. и 20. године живота и да у континуитету радите (да нисте жена којој је онемогућено да у пуном капацитету учествује на тржишту рада због материнства; уколико нисте „жртва транзиције“; уколико нисте један/а од оних, у просјеку 11000 лица, који дуже од 3 године чекају на запослење, итд.), можда вас овако постављени услов за остваривање права на пензију неће забринути, саопштили су из УССЦГ.

Наводе да је безумна  Одлука Уставног суда Црне Горе којом се укида одредба члана 17 став 1 Закона о пензијском и инвалидском осигурању којом је омогућено женама да са 64 године живота остваре право на пензију.

-Тако се укида једна од двије солуције за одлазак у пензију које солуције су у нашем пензионом систему одувијек постојале. Сада ће мушкарци и жене имати само једну солуцију за одлазак у старосну пензију, а то је 40 година стажа осигурања и 61 година живота. Имајући у виду да су два елемента (године стажа и године старости) кумулативан услов за стицање права на старосну пензију, лако се да закључити да ће многобројни мушкарци, а поготово жене, морати да раде преко 70 и далеко више година живота да би стекли право на пензију. Такође, укидањем члана 17 став 1 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, немогућа је примјена одредбе 197ђ Закона ПИО по којој су у 2023. години жене могле да иду у старосну пензију када напуне 62 године и 6 мјесеци живота и 15 година пензијског стажа, док су наредне године то право могле да остваре са 62 године и 9 мјесеци живота и тако сваке наредне године уз повећање старосне границе за по три мјесеца, до 2028. године, кажу из Уније.

Појашњавају да је  укинута одредба  давала, искључиво, могућност женама у Црној Гори да остваре право на пензију са навршене 64 године живота (а ове године и са 62 године и 9 мјесеци живота).

-Дакле, са навршене 64 године живота, жене у Црној Гори су могле да бирају да ли ће остати на тржишту рада до навршене 66 (као и мушкарци)  године живота или ће искористити прилику да се пензионишу. Управо чињеница да се радило о избору саме жене између понуђених опција (остајање на тржишту рада до 66, односно 67 године живота као и мушкарци или пензионисање са 64 године живота), представљала је неспорну позитивну дискриминацију, а не дискриминацију по основу пола како је то наведено у одлуци Уставног суда Црне Горе. Улогу и позицију жене на тржишту рада у Црној Гори, Уставни суд Црне Горе нажалост није цијенио, те је у потпуности занемарио чињенице попут оних да су жене рањива категорија на тржишту рада, те да су због своје природне потребе да остваре материнство изложене тежој запошљивости, односно честим отказима уговора о раду због трудноће и породиљског одсуства. Управо то су разлози због којих жена, за разлику од мушкарца, тешко да може да оствари пуни радни стаж (40 година), што су судије Уставног суда олако занемариле. Оваква одлука у корист је штете искључиво запослених жена, посебно жена које раде у привредном сектору, и доприноси њиховој додатној рањивости ускраћујући им могућност избора која им је била дата, сматрају у Унији.

Такође, Уставни суд Црне Горе занемарује и образложење пресуда Европског суда за људска права у сличним предметима у којима је овај суд цијенио дискриминацијом различиту старосну доб за стицање права на пензију између мушкараца и жена искључиво у ситуацији када је женама онемогућено да наставе да раде након стицања прописане старосне границе за одлазак у пензију која одговара старосној граници пензионисања за мушкарце.

Унија слободних синдиката Црне Горе поздравља изнешене ставове суткиња Снежане Арменко и Момирке Тешић, који су у потпуности у сагласју са оним чињеницама и наводима које је УССЦГ упутила Уставном суду Црне Горе у свом допису из октобра 2020. године.

УССЦГ ће у понедељак (23.10.2023.) организовати прес конференцију на којој ће изнијети више детаља на ову тему.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here