УССЦГ: ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ НЕ МОГУ И НЕ СМИЈУ БИТИ УРУШАВАНА

Због све учесталијих иницијатива послодавачких удружења према Влади Црне Горе за укидање члана 35а Закона о унутрашњој трговини, којим је прописано да се трговина на велико и мало не може обављати недјељом и у дане државних и других празника али и најаве Владе Црне Горе да ће размотрити наведене иницијативе, Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) ће нарадних дана покренути међу чланством, али и према укупној јавности, свеобухватну кампању са циљем очувања права запослених у сектору трговине на нерадну недељу и слободан дан за вријеме државних и других празника, наводе у саопштењу из УССЦГ.

-Подсјећамо да Унија слободних синдиката Црне Горе од 2009. године води континуирану кампању усмјерену на поштовање права запослених на 40-сатну радну седмицу, права на седмични одмор недељом, права запослених на одмор у дане државних и других празника. Такође, подсјећамо да је управо на иницијативу дијела привредника који послују у сектору трговине (а који су чланови Првиредне коморе) Законом о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини запосленима у овом сектору гарантовано једно од, најчешће ускраћиваних, основних права из рада и по основу рада какво је право на слободан дан у току седмице и право на празновање државних и других празника.

Права запослених не могу и не смију бити урушавана под плаштом здравствене кризе са којом се суочавамо, наводе у саопштењу и истичу да се ради о сектору у коме се најчешће крше радна права, гдје запослени/е раде прековремено, гдје су ускраћени за право на пуни годишњи одмор, слободан дан у току седмице, слободан дан у вријеме празника. У овом сектору не постоје негативни економски ефекти за послодавце будући да се трговина са недеље прелила на остале дане у седмици. Свака породица има право на један заједнички дан у седмици; запослени у трговини су такође на првој линији одбране против КОВИД-19 и не смијемо њих и њихове породице излагати додатном ризику од оболијевања. Црна Гора жели пунуправно чланство у ЕУ у којој се тежи увођењу 30-сатног радног времена и четвородневне радне седмице.

-Зато Унија слободних синдиката апелује на Владу Црне Горе да одбаци иницијативе послодавачких удружења усмјерене на укидање члана 35а Закона о унутрашњој трговини. Премда не би било први пут да се запосленима и грађанима Црне Горе укидају стечена права, вјерујемо да ће Влада Црне Горе имати слуха за ово, веома осјетљиво питање, гдје се ради о готово 40.000 њених грађана који, деценијама уназад, нијесу могли да остваре основно право на дан седмичног одмора које право је гарантовано међународним и националним правним актима, наведено је у саопштењу УССЦГ.

1 COMMENT

  1. Sto je sa ostalim zaposlenim koji rade nedeljom.Apotekarima, radnicima na benzinskim pumpama,radnicima na kioscima , restoranima, kaficima , pekarama, …
    Oni nemaju nikakva prava a radnici u trgovinama su povlasceni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here