Успјешна акција добровољног давалаштва крви у Институту

У акцији добровољног давалаштва крви, коју је у Институту „Др Симо Милошевић“ организовала Општинска организација Црвеног крста Херцег Нови прикупљено је 14 јединица крви.

Секретарка Милена Шћекић, указује на недостатак залиха крви током љетње туристичке сезоне и истиче да су активности промовисања добровољног давалаштва рјешење тог проблема.

Милена Шћекић, секретарка Црвеног крста Херцег Нови

– Што више људи, ко год је у могућности, треба да дарује крв да бисмо на тај начин обезбједили довољне количине и да крв чека пацијента, а не обратно. Разлози за то су заиста различити, некад је ван наше моћи, некад можемо на то утицати. Овакве активности, значи организовање редовних акција добровољног давалаштва крви, самостални и индивидуални одласци у трансфузију, ко је у могућности да да крв, ријешили би тај проблем – наводи она.

Шћекић је похвалила Новљане, који су увијек и у великом броју спремни да дарују oву драгоцјену течност.

– Прије самих акција на друштвеним мрежама, по позитивним реакцијама, одговрима, интересовању, а онда и на самим акцијама видимо да је интересовање велико и да су људи спремни да дају крв. Не значи да свако ко се појави може дати крв тог пута, али моћи ће следећег. У сваком случају, битно је да постоје жеља и воља, а онда ће свакако доћи сам тај чин даривања крви – казала је она.

Међу добровољним даваоцима био је и архијерејски намјесник, отац Обрен Јовановић, који истиче да је веома важно помагати људима.

Отац Обрен ЈОвановић, архијерејски намјесник херцегновски

– Свака акција која је за добро човјека је добра, поготово овакве када људима помажемо у вољи и у невољи. Заиста, сви људи добре воље, сви хришћани треба да покажу човјекољубље на дјелу. На крају крајева, ми вјерујемо да је крв свих људи из крви једног човјека, тако да црква то благосиља, да увијек будемо у оваквим стварима, помогнемо ближњима, то је јеванђељска порука љубави, сваког човјекољубивог човјека и због тога треба подржати овакве акције – поручио је он.

ОО Црвеног крста Херцег Нови, због недостатка трансфузиолошке амбуланте у болници Мељине, организоваће у наредном периоду по једну акцију добровољног давалаштва крви мјесечно у Инстититу.

Подсјећамо, Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови покренуо је петицију за поновно отварање трансфузије у Мељинама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here