Ускоро тендер за реконструкцију постројења у Мељинама

Постројење за третман отпадних вода

У току је усаглашавање пројектних рјешења за реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама.

Наредне седмице очекују да ће бити стечени неопходни услови, како би приступили припреми расписивања тендера за извођача радова на комплетној реконструкцији постројења, казао је директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић:

Милан Зарић, директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

– Пројекат је завршен крајем јануара. Усаглашавање пројектних рјешења још траје неколико дана, пошто је ријеч о озбиљном тендерском документу и великој инвестицији у смислу захтјевног технолошког процеса, са циљем да се одради квалитетно и како треба. Урадиће се све како више не би било проблема у функционисању и непријатних мириса са постројења, навео је Зарић.

Још увијек није извјесно учешће Управе за капиталне пројекте у инвестицији реконструкције постројења, процијењене вриједности око 4,9  милиона еура:

– Чекамо на сагласност да ли ће и колико моћи да учествују финансијски. И то је један од разлога због чега се чека. Од њих наредних дана очекујемо потврду да ли ћемо да добијемо средства и колико, а ако не добијемо ићи ћемо сами на тендер. То неће зауставити процес објављивања тендера за реконструкцију постројења. Инвестициона вриједност постројења донесена је на основу идејног пројекта, којим је предвиђено да се све ново угради. Претпостављамо да ће реконструкција мање коштати, што ће се усагласити и коначно рјешење о свему донијети на састанцима у Кабинету предсједника Општине, појашњава Зарић.

Услов да се добије процесна гаранција је да се уради комплетна реконструкција постројења:

– Захтјев је да се постројење комплетно заврши, јер су грађани Мељина, Херцег Новог послије свих невоља, чекања и промашаја, заслужили да коначно добију постројење, каквог нема ни један град у Црној Гори. То постројење ће имати технички пријем, употребну дозволу, гаранцију, као да се ради потпуно ново. Ми ћемо имати ново постројење, али кроз реконструкцију и на њега ћемо имати гаранцију двије године, уз могућност продужетка, објашњава Зарић.

Компанија која добије посао на извођењу, обављаће мониторинг двије године након реконструкције, кроз коју ће обучавати екипу да преузме управљање постројењем за пречишћавање отпадних вода. Посебна екипа ће бити оспособљена за управљање постројењем.

– Док се све то буде одрађивало, предузели смо одређене кораке, како би спремно дочекали сезону и како се ни приближно не би поновила прошла, а и раније године. Одређене активности су предузете како бисмо предуприједили непријатне моменте, што подразумијева радове на СКАДА систему, на дуваљкама. Ове године пуштамо еко филтер, који до сада није пуштан у рад. Преко њега ће ићи вентилација и филтрирање ваздуха. Подићи ћемо лабораторију на виши ниво, како бисмо имали прецизна мјерења и податке, како би могли из сата у сат да реагујемо, уколико се покажу проблеми. Важно је да водимо рачуна о микробиолошком свијету у танковима, што је неопходно како би се неутралисали непријатни мириси, оцјењује Зарић.

Поред активности на постројењу, биће интензивиране активности на колектору, како се не би поновила прошла година, што планирају ријешити примјеном одређених иновација на пумпним станицама, како би неутралисали непријатне мирисе на ривијери.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here