Удружени закупци купалишта из Херцег Новог траже да се тендери одгоде за јесен

Општи интерес привреде је  да се предлог одлуке  Морског добра о цјенама закупа и тендерској политици одложи за јесен, сматрају Удружени закупци морског добра из Херцег Новог који су сагласни са закључцима састанка у Привредној комори.

Челници Јавног предузећа за управљање морским добром предлажу радикалне промјене цјеновне и тендерске политике давања у закуп локација на црногорској обали те су и Удружени закупци морског добра из Херцег Новог сагласни са ранијим свеобухватним саопштењем Удружења закупаца плажа Црне Горе. По ријечима Николе Перишића који представља удружене закупце из Херцег Новог, предлог одлуке Морског добра није добро припремљен и није консултована струка.

– Овог одлуком не штити се интерес Црне Горе.  Постулати ове одлуке су да државно добро треба бити доступно свима. Иза тога се крије питање да ли за коришћење или за пословање. Ми сматрамо да за пословање државно добро мора бити дато по највећим стандардима. У неком смислу висина ренте је од мањег приоритета, важније је шта Црна Гора добија, јер ми кроз давање у закуп наше обале правимо слику Црне Горе, казао је Перишић.

Перишић наводи да уколико буде прихваћен предлог одлуке Морског добра  дијелови обале могу доћу у закуп људи који немају било какво искуство у труризму само зато што су дали коју хиљаду еура више.

Удружени закупци морског добра из Херцег Новог рекли су да су тиме додатно дискриминисани и доведени у неповољан положај због чега, поред осталог, сматрају неприхватљивим предложене тендерске промјене.

Они су навели да је у приморском туризму најтеже развијати и одржати локацију.

-Прије свега знањем људи који на њој раде, због чега инсистирамо да се не дирају бодови за референце, јер су у њима садржана сва наша годинама уложена средства (мимо цијене закупа који смо плаћали), наша љубав и посвећеност послу, као и сви други облици добре праксе који туристички производ чине препознатљивим и на међународном плану, наведено је у саопштењу удружених закупаца из Херцег Новог.

Предлог морског добра је, истиче Перишић, неприхватљив јер приступ није сегментиран, а као примјер истиче конфигурацију херцегновских плажа, које не могу да аплицирају за Плаву заставицу.

-Овај предлог није прихватљив јер није радио сегменатцију простора, није одвојио Боку, није одвојио будвански регион и на крају улцињски регион јер сви они имају своје специфичности, казао је Перишић.

Удружени закупци морског добра из Херцег Новог сматрају да је општи интерес да се проблем са ширег контекста размотри.

-Тражимо промишљено заједничко рјешење и у том правцу очекујемо од ресорног министра и Владе да разговарају са представницима закупаца плажа и да саслушају наше аргументе, навели су у саопштењу.

Удружени закупци морског добра из Херцег Новог рекли су да, у коначном, траже од Владе „да сагледа и одмјери колики је друштвени значај раста профита Морског добра, а шта се за рачун тога губи“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here