Из Синдиката просвјете позивају колеге на грађанску храброст и солидарност

Оливер Јаковљевић, предсједник Главног одбора Синдиката просвјете

Међу скоро 160 школа у Црној Гори које су од данас у штрајку, су основне школе „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“ из Херцег Новог. Редовну наставу организују “Милан Вуковић” и “Орјенски батаљон”, као и Средња мјешовита школа “Иван Горан Ковачић”, која је због дојаве о бомби опет евакуисана и радиће онлајн.

Још прије петнаестак дана је објављено да ће штрајк почети данас, и у том периоду је могло да се нађе рјешење да не дође до овог непопуларног начина за остваривање права запослених у просвјети, казао је за РТХН предсједник Главног одбора Синдиката просвјете Оливер Јаковљевић.

-У Херцег Новом су у штрајку двије школе, по минималном процесу рада, како је то одредио Главни одбор Синдиката просвјете, то су „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“ у Зеленици. Дјечји вртић ради, с тим да не обавља васпитно-образовни процес са дјецом. Остале школе нису у штрајку, зато што нису испуниле онај цензус 50+1, чак је тај број оних који су спремни да подрже штрајк далеко мањи од 30 процената. Конкретно, у нашој школи „Орјенски батаљон“, од 63 запослена, 20 људи је било спремно да учествује у гранском штајку.

Иако су у СМШ „Иван Горан Ковачић“ најавили да ће штрајковати, јуче се дио запослених предомислио. Јаковљевић сматра да многе колеге из страха за егзистенцију одустају од борбе за своја права.

-Колеге имају још увијек непревазиђени страх из ранијих времена. Боје се да не остану евентуално без зараде, боје се да не остану без посла, колеге које су у кредитима боје се да неће моћи да их враћају. Све је то неки унутрашњи страх који им не дозвољава да покрену грађанску храброст да крену у тај процес и да се боре за своја права. Чуо сам се са колегом из Синдиката СМШ „Иван Горан Ковачић“, који ми је рекао да је непосредно пред почетак штрајка, од укупно 55 чланова синдиката запослених у тој школи, јуче њих 16 искључило из тог процеса тако да је њихов цензус отишао испод, на око 40 %, навео је Јаковљевић.

Он је позвао колеге на грађанску храбост, и подсјетио да Влада више не преговара са Главним одбором Синдиката просвјете, већ са Штрајкачким одбором.

-Штрајк ће можда потрајати, и ја користим и ову прилику да позовем колеге да се прикључе и да подржимо све колеге широм Црне Горе, јер одзив доста масован. Уколико на тај начин не успјемо, постоје друге мјере да се изврши притисак на представнике Владе да испуне оно што је Гранским колективним уговором предвиђено. Видјећемо шта ће донијети састанак у сриједу, можда ће и колеге у међувремену да схвате да су у питању њихови лични интереси, да се врате борби за њихова права и да ће и они у Херцег Новом да масовно подрже овај штрајк, поручио је Јаковљевић.

У ОШ „Илија Кишић“ у Зеленици, штрајк јер подржало преко 91 % наставног кадра, казала је предсједница Синдиката Наташа Павловић.

-Није било могућности се изводи настава, јер није било могуће обезбиједити  адекватне замијене, а да дјеца немају паузу и чекају између часова. У 8.00 сати  смо дошли у школу, сви наставници су били на својим радним мјестима, међутим одлучили су да не држе наставу, обавјестили о томе дјецу и вратили их кућама.

Колектив ће задржати овај став и највјероватније дјеца ни сутра неће имати наставу, казала је Павловић, истакавши да се изводи настава у интегрисананим одјељењењима и да раде и дефектолози.

-Чекамо сриједу када је најављен састанак представника министарстава просвјете и финансија, Владе и Синдиката да видимо да ли ће успјети да постигну неки договор и да се ова ситуација ријеши. С обзиром да преговори трају дуго и да није постигнут договор, мислим да ће морати да спусте критеријуме.

Од образовних установа у нашем граду не штрајкује ни Школа за основно музичко образовање Херцег Нови, у којој се настава редовно одвија.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here