Ускоро акција чишћења подморја

Шквер, Градска лука

Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови организује акцију чишћења подморја. Планирано је чишћење акваторијума на Шкверу, луке на Росама, од  Хунгест хотелa Сан ризорта на Топлој до ушћа ријеке Суторине.

Урађени су снимци четири велике локације, који свједоче о великим количинама отпада у подморју, казао је за РТХН Илија Пеулић из Секретарија за екологију и енергетску ефикасност:

Илија Пеулић

– Рониоци из Херцег Новог снимили су четири велике локације. Средства ћемо добити од Еко – фонда Црне Горе, у износу око 40 000 еура. Чистиће се комплетан акваторијум Шквера, луке Росе, Топла код хотела Сан ризорт, Игала, ушће ријеке Суторине. Имамо снимке, који осликавају лошу ситуацију, велике количине отпада у нашем подморју, навео је Пеулић.

У Херцегновском акваторијуму најугроженије је подручје Шквера:

– Ту је сигурно највише смећа. На Шкверу је више од пола метра дигнут ниво дна мора од отпада. Кренућемо са чишћењем око Првог маја, а ту је Дан планете Земље и надамо се до 15. јуна да ћемо завршити све четири локације. Ово није само допринос за сезону, већ и да се крене у пројекат чишћења подморја. Сљедеће године ћемо кандидовати четири нове локације, додао је Пеулић.

Он констатује да на подручју Општине Херцег Нови нема већих нелегалних депонија отпада:

– Све је мање појава нелегалног одлагања отпада, иако има локалних, ситних одлагалишта, гдје неко баца отпад поред пута или на мјесто, гдје за то није предвиђено. Грађани све више пријављују такве појаве, инспекција ради посао, могу да се користе депоније грађевинског и другог отпада. Створени су предуслови и зато немамо проблема са депонијама, чак су и рурални дијелови очишћени. Зато смо кренули да очистимо депоније у мору, оцјењује Пеулић.

Снимци подморја ће помоћи да се сагледа сав обим посла, који предстоји рониоцима, радницима Чистоће, волонтерима, у акцији чишћења подморја на четири локације, док ће сљедеће године, кандидовати још локалитета које је неопходно очистити, како би сачували еко систем Херцегновског и Бококоторског залива.

Рониоци / архива

Пеулић, такође, наводи да постоје угрожене тачке у подморју на дијелу ривијере, у кругу бившег бродоградилишта Бијела и друге. Сагледаће и подручје полуострва Луштица од Крашића. Росе и Жањице нису толико угрожени отпадом. За наредне активности у плану су Њивице, подручје Старе Бање у Игалу, али је неопходно прво да се очистити ријека Суторина, да се спријечи плављење, зачепљење и избацивања отпада у море.

У акцији чишћења подморја учествује Општина Херцег Нови, Еко фонд, локална предузећа, ЈП Морско добро и други субјекти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here