Уручене награде најбољима у акцији “Боје и мириси новских ђардина”

У завршници треће еколошке акције „Боје и мириси новских ђардина“ Туристичка организација Херцег Нови је у башти Куће нобеловца Ива Андрића уприличила свечану додјелу награда.

По одлуци трочланог жирија прво мјесто у категорији баште – ђардини освојио је Никола Лучић, другопласирана је Милица Зорић, а треће мјесто припало је Јелени Росић. У категорији балкони – терасе првопласирана је Станка Тешовић, другу награду освојила је Мирјана Ивовић, а треће мјесто заузела је Весна Накићеновић.

За допринос уређењу око стамбених зграда награђени су Ацо Вуковић и Ненад Стојимировић, док је специјална награда припала Рељи Живојновићу. Жири је додијелио још двије награде – за одрживост и очување старих врста биљака Катици Перовић, а за креативност и оригиналност у башти Андрији Девићу.

Овај креативни конкурс је покренут са циљем да подстакне грађане да се ангажују и буду маштовити  у уређењу свог животног простора и окружења, казала је замјеница директорице Туристичке организације Херцег Нови, Тања Мркаић, истакавши да јој је част што се обраћа учесницима у башти куће нашег славног нобеловца и некада сиграђанина, Ива Андрића.

-Као што многи већ знају, ова кућа изгађена је пажљиво и са пуно љубави Андрића и његове супруге Милице, која се преточила и у ову башту у којој су се некад налазиле најразличитије врсте зачинског и баштенског биља, а подаци говоре да их је било чак преко 58.

Подсјетивши да је конкурс био отворен од 15. маја до 5. јуна, Мркаић је казала да ни овога пута посао жирија није био нимало лак, а Туристичка организација је за најбоље обезбиједила вриједне новчане награде.

-Мноштво пријава пристигло је на нашу адресу, а како би сви учесници били једнако евалуирани и праведно награђени, побринуо се наш стручни жири који чине три даме: Милица Берберовић, инжењерка пејзажне архитектуре, предсједница жирија, затим Вања Спаић, руководитељка сектора за зеленило у предузећу Комунално-стамбено и Јасмина Ивовић, комунална инспекторка за хортикултуру Општине Херцег Нови. Пред њима ни ове године није био лак задатак јер, како Андрић каже : “вредност лепоте је у бескрајној разноликости видова у којима се јавља. У томе је и њена оплемењујућа снага и њена највећа драж”.

Овогодишњи конкурс окупио је готово двоструко више учесника него претходне године, а комисији је стигла 21 пријава, казала је предсједница жирија Милица Берберовић.

-Било је интересантних ствари, од великих ђардина, преко неких тајних ђардина гдје смо имали крајна  изненађења, до креативних балкона попут оног госпође Тешовић који је заиста оставио упечатљив утисак зато што је цијели балкон њених руку дјело, као и код господина Девића у Зеленици гдје су били бицикли са фармеркама и неким интересантним детаљима. Ђардини су били интересантни, било је и већих и мањих, а ми смо имали наше критеријуме који су ишли од тих вртно-архитекктонских елемената, различитости биљних врста, фитосанитарних мјера – да ли су све биљке здраве и слично. Пуно је тих критеријума које ћемо морати идуће године мало да ускладимо с обзиром на оно што смо ове године видјели. Тешко је упоредити неке веће вртове са неким  малим вртовима. Ове године смо хтјели да укључимо и мање хотеле са три и четири звјездице, међутим ту нисмо имали никакав одзив, што нам је јако жао. Видјећемо да ли ће следеће године бити успостављена нека категорија туристичко-угоститељских објеката који такође могу да се укључе у акцију , јер жељели би да се што више људи укјључи и да просто наставимо ову традицију уређења своје околине, барем око свога објекта, поручила је Берберовић.

Осим награђених, захвалнице су уручене и осталим учесницима овогодишњег конкурса “Боје и мириси новских ђардина”: Андреи Влаовић,  Соњи Вилов, Грацијели Слуњски, Наталији Федоровој, Александри Јуришић, Драгици Ђипало, Зорану Лучићу, Славки Мрваљевић, Јулији Денисовој и Јоку Јаблану.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here