Уређење канализационог система у Мељинама

Земунска улица

Након реализације пројекта канализационог колектора Земунска 1, објављен је тендер за изградњу колектора Земунска 2, у организацији Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови.

Ријеч је о захтјевном пројекту на који се деценијама чекало, како би се регулисало питање одводње отпадних вода и елиминисали непријатни мириси које трпе становници Мељина, посебно у љетном периоду, казао је за РТХН директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић:     

Милан Зарић

 – Практично је завршен пројекат Земунска 1. Објављен је тендер за наставак пројекта у овој улици. За мјесец би требало да имамо најповољнијег понуђача и да крену радови, који ће бити завршени прије маја, чиме ће бити комплетирана дионица, како више не би долазило до прелива отпадних вода из септичких јама у поток Немила и ишло у море, што је била честа појава, наводи Зарић.

Он сматра да уколико мјештани Земунске улице нису у могућности да плате прикључак на канализациону мрежу, то би им се могло омогућити у неколико рата.

– Тражићемо асистенцију комуналне полиције и инспекције, да се пројекат спроведе до краја, што се тиче прикључака. С обзиром да ће комплетна линија бити завршена,  инсистираћемо на томе да се одраде сви прикључци кућа на колектор. Настојаћемо да ко не буде у прилици да им се помогне, како би се трошкови прикључка реализовали  у ратама, али да се то мора завршити. Ово љето се више не смије дозволити да канализација пролази кроз Мељине, очекује Зарић.

У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови припремили су неопходну документацију за расписивање тендера за реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама. Вриједност радова је процијењена на 4,9 милиона еура, па очекују да ће се у финансирање укључити надлежно министарство и Управа за капиталне пројекте.

–  У припремној фази је пројекат реконструкције постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, како би спремно дочекали туристичку сезону и како се не би приближно поновила прошла година, али и претходне. Учинићемо све што је у нашој могућности, да ове године будемо релаксирани што се тиче непријатних мириса. Ово објављивање тендера за реконструкцију још увијек је у фази одређивања финансирања, да ли ће ићи преко Управе за капиталне пројекте, јер су у питању велика средства. Чекамо, то изискује вријеме, а тендер је могао већ бити расписан, оцјењује Зарић.

Он напомиње да је у претходном периоду реализован тендер у вриједности од 670 000 еура, а недавно је одобрено додатних 250 000 еура за хитне инвестиције:

– Ми смо свјесни да не можемо одмах реализовати тендер, зато смо  направили план хитне санације. До љета ће први пут отакако је постројење направљено, бити пуштена у рад филтерска станица на постројењу, објашњава Зарић.

Урадиће неопходне  ремонте који нису обављени до сада, поновиће дезинфекцију танкова до краја марта и пратиће систем за биолошку разградњу. Уложиће средства у  реконструкцију у лабораторији у апарате и инструмента како би омогућили прецизно праћење и хитно реаговање уколико се појаве проблеми.

Зарић додаје да ће у колектор на ривијери бити уложено, око 500 000 еура. Поставиће мјераче како би се умањили или ублажили непријатни мириси, а што ће поправити процес биолошке разградње и на самом постројењу. Тај посао је практично и кренуо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here