Градска музика и мажоретке на фестивалу у Италији

Фото: Милош Самарџић

Градска музика Херцег Нови и мажоретке наступиће на „Фестивалу прољећа-Бадем у цвијету“  у Агриђенту у Италији који ће бити одржан од 10. до 17. марта.  Ријеч је о фестивалу са најдужом традицијом, који ће ове године окупити 13 000 учесника из цијелог свијета.

Како је објаснила предсједница Градске музике Валентина Кулиновић, да би наступили на фестивалу прошли су врло строге стандарде.

-Прије двије године приступили смо Свјетској Асоцијацији фестивала и од њих добијамо обавјештења на којим манифестацијама можемо да учествујемо. Понуда за Агриђенто нам је привукла пажњу. Крајем новембра смо почели да достављамо све оно што је потребно за прву етапу, потом за други и трећу. Када смо испунили услове за све етапе, добили смо званични позив за учешће и потом попунили апликациону форму, објаснила је Кулиновић.

За наступ на фестивалу, како истиче, припремљен је и посебан програм.

-Два наша члана биће обучена у народној ношњу, представићемо пјесме из Боке. Имамо дан када ће наступити само наши перкусионисти, очекује нас преко десет дефилеа на различитим локацијама. Груписали су нас са Балкана са учесницима из Америке, јер им је јако битан визуелни моменат, шаренило. Одушевили су их наши улични перформанси то јест излазак мажоретки из оркестра, што смо почели да примјењујемо 2020. година. То ћемо извести на фестивалу, казала је Кулиновић.

Одлазак на фестивал подржали су Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here