Упркос кашњењу плата радници Института неће прекидати рад, очекују брза рјешења Владе

На збору радника Института Игало централна тема била је кашњење децембарске и јануарске плате, а запослени су са извршним директором Зораном Ковачевићем разговарали и о бројним проблемима који оптерећују ову здравствену установу, међу којима је најреалнија опасност увођење стечаја.

Влада Црне Горе и Комисија за рјешавање статуса Института улажу напоре да до стечаја не дође, информисао је Ковачевић.

Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

– Активности које се дешавају везано за ову Комисију и оперативни тим је формиран у том смислу, а који већ сутра треба да се састане тим поводом, у циљу проналажења предлога решења, које би касније било кандидовано према Комисији и коначно према Влади обећава да то није варијанта, него да ће се управо радити на проналаску рјешења за акутне проблеме везане за текућу ликвидност, а касније и оних за унапређење пословања – наводи он.

Рачун је тренутно у блокади због тужбе Југобанке АД у стечају, као и појединих тужби радника. Ковачевић је мишљења да ће се, уколико се проблем са Југобанком коначно ријеши на нивоу двије државе, као што је и договорено, лакше разговарати о осталим проблемима.

Запослени, који носе највећи терет у овој ситуацији, упркос кашњењу зарада, неће обустављати рад, прича Ковачевић.

– Одговорност на страни радника је да не прекидају пружање услуга болесницима из Црне Горе, који су сада доминантно присутни у Институту Игало, дубоко увјерени да ће управо одговорност актуелне Владе и Комисије и оперативног тима који то заступа, брзо наћи адекватно рјешење, којим ће се превазићи проблеми и Институт наставити да ради нормалном динамиком, како то подразумјева установа попут наше – истиче он.

Предсједница Синдиката Института Марија Обрадовић казала је да је ситуација јако тешка јер плате касне два мјесеца и да је збор организован како би их директор Зоран Ковачевић упознао са тренутном ситуацијом, плановима, преговорима са новом Владом и евентуалним рјешењима.  Истакла је да им је од понуђених рјешења за спас Института до сада испуњен само један, усвајање колективног уговора.

Марија Обрадовић, предсједница Синдиката Института Игало

-У октобру је тадашња Влада предложила низ рјешења,  а за нас су била три битна. То је да се усвоји колективни уговор, ријеши питање дуга према Југобанци и да се откупе акције од мањинских акционара. Од та три рјешења само је усвојен колективни уговор захваљујући лалавовској борби запослених и Синдиката. Друга два питања нису рјешена, јер је са добијањем нове Владе опет блокиран рачун због дуга Института ка Југобанци и сав зарађени новац не можемо да добијемо, казала је Обрадовић.

Она је подсјетила да је ресорни министар обишао Институт  те да је формирана  и Комисија за рјешавање статуса Института на чијем је челу др Срђан Павићевић.

-Охрабрила нас је чињеница да је та комисија већ засиједала, а сутра је нови оперативни састанак.  Имамо утисак да се активније о Институту разговара него у прошлом периоду. Не можемо да очекујемо брзе и конкретне кораке, јер су проблеми дугогодишњи, али имамо неку наду да ћесе  ипак ствари ријешити у скором временском периоду, казала је Обрадовић.

Истиче и да им се стрпљење тестира врло интензивно годину и по, али да посао обављају професионално и пацијенте рехабилитују на најбољи начин.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here