При крају конзерваторски пројекат за Потковичасту кулу

У оквиру активности валоризације културно-историјских споменика Општина Херцег Нови започела је израду конзерваторског пројекта за Потковичасту кулу. У току је чишћење Потковичасте куле у западном подграђу Старог града, а до сада је избачено преко 120 кубика шута.

Како информише Наташа Таталовић из Секретаријата за културу и образовање, локална управа је још 2018. године конкурисала код ресорног Министарства и за реализацију овог пројекта обезбиједила 19 хиљада еура.

Наташа Таталовић, Секретаријат за културу и образовање

– Крајем 2021. односно у 2022. години започели смо реализацију овог пројекта. Ради се постепено, јер се тврђава налази на неприступачном мјесту, што је додатно отежавајуће. Ангажована је фирма која се прихватила тог посла. По пројекту и надзору архитекте Срђана Марловића се раде сви ови послови – наводи она.

Чишћење тврђаве ближи се крају, осало је посла за још неколико дана, а како наводи Таталовић, реализација се одужила јер временске прилике нису погодовале, па је због тога подигнута и заштитну надстрешницу.

– Прошла година је била јако кишовита, било је лоше вријеме, па је уз неприступачну локацију то све скупа отежавало радове. Дошли смо до пред крај овог првог дијела који укључује вађење земље и отпада који се деценијама ту таложио. Кад се све то заврши, биће то лијепа прича – каже Таталовић.

Током чишћења из тврђаве је избачено преко 120 кубика земље и шута, а измјештена је и цијела мрежа електро инсталација, информише Таталовић.

– Све што смо до сада радили може да се уврсти у послове чишћења. На томе ради Срђан Марловић, а много нам је помогла и Тамара Беко око статике и постављања те тенде, како би несметано обављали радове и да падавине не упадају у овај дио који је очишћен – казала је она.

Након завршетка пројекта конзервације, услиједиће и пројекат санације Потковичасте куле, док ће расвјета бити обезбјеђена кроз пројекат амбијенталног освјетљења тврђаве Форте Маре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here