Упркос исплати једне зараде, радници Института држаће протесте до испуњења свих захтјева

Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института

Радници Института „Др Симо Милошевић“ примили су данас једну од три заостале плате, потврдила је за РТХН предсједница Синдикалне организације, др Марија Обрадовић.

Исплата, међутим, није из средстава која ће бити уплаћена преко Електропривреде, информише она, већ од зараде Института у протеклом периоду.

– Информацијама које су јуче пласиране путем медија, како на име тих 600 хиљада еура авансне уплате преко Електропривреде, тако и најавом предсједника Црне Горе, Јакова Милатовића, мало смо оптимистичнији него што смо били, јер напокон је почело рјешавање питања Института Игало, како краткорочно, тако и надамо се дугорочно рјешење, односно стратешко, што је питање колективног уговора – наводи она.

Радници Института неће одустати од протеста док Влада не верификује колективни уговор, истиче др Обрадовић.

– Колективни уговор је, то смо већ неколико пута поновили, потписан прије три мјесеца, претходно испреговаран са бордом директора, у којем су три представника Владе и 11. маја послат Влади на верификацију. До данас ту верификацију нисмо добили. Док Влада не одобри наш колективни уговор, нећемо престати са протестима, а видјећемо каква ће њихова даља динамика бити – каже др Обрадовић.

Синдикална организација у оквиру захтјева Влади, због којих протестују, посебан акценат ставила је на неисплаћене зараде, колективни уговор, почетак преговора о откупу акција од мањинских акционара и трајно рјешавање дуга према Југобанци АД у стечају.

– Сви ти захтјеви за раднике Института подједнако су важни и док год се не ријеше, имаћемо неку врсту протеста. У ком обиму, гдје и како, увијек обавјештавамо јавност на почету седмице за наредни период. Као и претходни три петка, тако ћемо и овај, а сада је већ мјесец, имамо протесте на Дебелом бријегу и на Кобили у периоду од 18 до 20 сати – најавила је др Обрадовић.

Подсјећамо, одбор директора Електропривреде Црне Горе одобрио је позајмицу у износу од 600 000 еура коју ће посредством Фонда здравственог осигурања уплатитити Институту Игало, а предједник Црне Горе Јаков Милатовић најавио је састанак са предсједником Србије Александром Вучићем, на којем ће разговарати о моделу рјешавања дуга према Југобанци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here