Јубилеј 90 година Школског брода Јадран: Да траје још дуго година учионица под једрима

Школски брод Јадран

Школски брод Јадран, усидрен у Тивту, симбол наше Морнарице сутра (субота) прославља деведесету годишњицу откада је поринут у море.

Капетан корвете Морнарице Војске Црне Горе, Иван Лаковић за РТХН подсјећа да Школски брод Јадран има величанствену историју:

Иван Лаковић

– И 19. августа обиљежавамо девет деценија постојања ШБЈ. Једрењак је направљен 1933. године и отада вјерно служи бројним генерацијама, нараштајима, поморачких кадрова од морнара, подофицира, официра, такође и кадета поморских, цивилних институција и ђака средњих поморских школа, навео је Лаковић.

Претходних дана уприличена је презентација Школског брода Јадран грађанима и  туристима, како би се упознали са садржајима ове пловеће учионице:

– Школски брод Јадран је заиста неисцрпан извор података, занимљивих чињеница, историјских факата. Намјера је да се представи и приближи јавности изложбом експоната, поставком хронолошки изложених историјских чињеница о Школском броду Јадран. Одржано је и тематско вече посвећено ШБЈ, које је  уприличено у Музеју Тиват, казао је Лаковић.

Ових дана бројни посјетиоци су имали прилику да обиђу овај славни једрењак који је пловио свим свјетским морима. Бројне генерација морнаричког кадра стицале су прва знања и вјештине из поморства и навигације, као основ за свој будући позив, баш на овом броду:

– Бројни грађани, туристи, мјештани посјетили су наш прелијепи једрењак и били су веома заинтересовани. Са најљепшим утисцима су пошли са брода. Омогућено је да на неколико паноа виде дио историје. Посада брода је на најљепши начин кроз разговоре и дружење са посјетиоцима  објаснила  зашто је који експонат некада служио, објашњава Лаковић.

Многе генерације су прошле кроз деведесет година основне намјене Школског брода Јадран, а то је обука поморачког кадра:

– Замислите колико је питомаца војне академије, студената поморског факултета, ђака, такође, и морнара, који се сада усавршавају на броду, подофицира и официра који након завршене академије праве прве практичне кораке и прва звања стичу на Школском броду Јадран. Тај је број немјерљив и надамо се да ће наставити та школа под једрима и маневарска палуба служити за обуку бројних наредних генерација питомаца, ђака, студената…прича капетан корвете.

Све генерације, које су служиле на броду су училе астрономску навигацију и друге вјештине, које припадају традиционалним поморским  знањима. Данас се користе електронска и многи други савремени уређаји на овом јединственом Школском броду. Већ девет деценија вјетар пуни једра Школског брода Јадран, дајући поносу наше  Морнарице, снагу да сигурно плови свјетским морима.

Покровитељ активности за обиљежавање Јубилеја 90 година постојања Школског брода Јадран је Влада Црне Горе, уз подршку стручног тима Генералштаба, Морнарице Војске Црне Горе и посаде брода. Свечана прослава биће одржана сутра од 19:00 на Пинама у Тивту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here