УПОЗОРЕЊЕ: МОГУЋЕ ДЕЈСТВО ЦИКЛОНСКЕ АКТИВНОСТИ

У циљу правовременог и ефикасног дјеловања на најаву екстремних метеоролошких појава на подручју Црне Горе, из Директората за заштиту и спашавање обавјештавају да се од данас до 30. новембра очекује дејство циклонске активности која ће условити нестабилно вријеме са јаком кишом и јаким олујним ударима јужног вјетра.

У овом периоду у централним и јужним предјелима очекује се обилна количина кише, са јаким грмљавинским процесима, локално могуће и олујно временске непогоде. Такође, очекује се јак јужни вјетар, посебно на приморју и нарочито на сјеверу у вишим предјелима врло јаки олујни удари јужног вјетра.

У понедјељак, 29. новембра очекује се нагло захлађење и прелазак кише у снијег у сјеверним и централним предјелима и на планинама на југу.

Као посљедица очекиване метеоролошке ситуације, потенцијално је могућа обилна количина воде и одређени проблеми са обилном количином воде и ефекти брзе поплаве, у урбаним срединама, на бујичним токовима и дуж путева који пресјецају планинске косине. На мјестима гдје су обављани или су у току озбиљни грађевински захвати и на мјестима гдје је нарушена природна повезаност тла, могућа су фрагментирана клизишта-бујични нанос материјала.

Усљед јаког вјетра могуће су одређене посљедице у урбаним срединама, на објектима дуж обале, на енергетској мрежи, на градилиштима. Дуж обале очекују се таласи и подизање нивоа мора. Током уторка 30. новембра се очекује престанак падавина.

Ова метеоролошка ситуција, може озбиљно да омета свакодневне редовне рутинске активности. Због свега наведеног, потребно је подићи степен оперативне спремности на виши ниво.

Контакт: ОКЦ 112 (020/481-831; 067/112-112)

Е-mail: [email protected] com.me

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here