КИНЕСКИ ПРЕМИЈЕР ПОЗИВА АЗИЈУ И ЕВРОПУ ДА ПОДРЖЕ МУЛТИЛАТЕРАЛИЗАМ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кинески премијер Ли Кећијанг позвао је јуче азијске и европске земље да подржавају мултилатерализам, јачају глобалну здравствену сарадњу и поспјешују размјену у образовању, култури и спорту.

На 13. самиту Азијско-европског састанка (АСЕМ) путем видео-везе, премијер Ли је позвао на заједничке напоре како би се отворили нови изгледи за сарадњу Азије и Европе.

-Партнери у оквиру АСЕМ-а су унаприједили међусобно политичко повјерење и продубили размјену и сарадњу током протеклих 25 година. Утицај пандемије је и даље далекосежан, а свјетска економија која се опоравља уз преокрете, је од великог практичног значаја, рекао је Ли.

Како је додао инсистирање на мултилатерализму је прави избор за одржавање мира и стабилности у свијету, а партнери из АСЕМ-а треба да подржавају међународни систем са Уједињеним нацијама у његовој сржи и да сносе своје међународне одговорности.

Што се тиче унапријеђења опоравка након пандемије, Ли је нагласио зелену трансформацију и нискоугљенични пут при тежњи ка економском развоју.

-Кина ће наставити да подржава фондацију Азија-Европа и спремна је да одржи камп омладинских лидера Азије и Европе, рекао је он.

Остали представници који су присуствовали самиту сложили су се да АСЕМ партнери треба да продубе изградњу азијско-европског партнерства, да заједнички одговоре на међународне и регионалне изазове, да чувају свјетски мир и промовишу заједнички развој.

Они су такође обећали да ће проширити сарадњу у области иновација, дигиталне економије и повезивања, како би се унаприједио опоравак свјетске привреде.

Самитом је предсједавао камбоџански премијер Хун Сен уз учешће шефова држава и влада и високих представника 51 земље АСЕМ из Азије и Европе, као и предсједника Европског савјета, предсједника Европске комисије и генерални секретар АСЕАН-а.

Тема самита је „Јачање мултилатерализма за заједнички раст“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here