Упозорење Директората због обилних падавина и јаког југа

Фото:РТХН -илустрација

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је упозорење свим учесницима у систему заштите и спашавања због најаве екстремних метеоролошких појава на подручју Црне Горе и указао на потребу  подизања оперативне спремности.

У периоду од 16. до 21. јануара очекује се утицај серије циклона на подручју Црне Горе који ће условити обилне падавина.

– Посебно јака киша и врло јак јужни вјетар очекују се у уторак и сриједу. У планинама ће се смјењивати киша, сусњежица и снијег, а 20. – 21. јануара, најављено је захлађење па ће киша прећи у снијег. Због утицаја циклона и јаког јужног-југозападног струјања ваздуха, у јужном Јадрану очекује се значајно подизање нивоа мора, јаки таласи-узбуркано море и локални проблеми са водом дуж обале.

Због овакве метеоролошке ситуације могући су одређени проблеми на терену а због интензивне кише и наглог прилива воде, у централним и јужним предјелима и на сјевероистоку, потенцијално су могући бујични проблеми првенствено уз токове, у урбаним срединама на саобраћајницама и на потенцијално осјетљивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони посебно гдје су извођени озбиљни грађевински захвати и нарушена природна повезаност тла. Ова метеоролошка ситуција потенцијално може да утиче на нормално функционисање инфраструктурних система, саопштавају из Директората.

Директорат за заштиту и спашавање позива грађане да активности прилагоде најављеној метеоролошкој ситуацији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here