Уобичајан број обољелих од респираторних инфекција за ово доба године

Илустрација (фото: pexels.com)

У периоду од 15. децембра до 15. јануара око  1 150 пацијената са симптомима респираторних инфекција јавило се херцегновском Дому здравља. Од нове године нема новообољелих од великог кашља.

Епидемиолшка ситуација у Херцег Новом је уобичајна, с обзиром на то је сезона респираторних заразних болести, казала је епидемиолошкиња у херцегновском Дому здравља др Стефа Глушац.

-Сада имамо повећан број респираторних заразних болести и увидом у електронску базу података за око мјесец и по пријављене су акутне респираторне инфекције већином горњих респираторних путева. Врло мало је пријављено као болест слична група. Има преклапања и тешко је дијагностиковати тачно да ли је болест сличлна грипу или нека друга акутна репираторна инфекција, али чим имамо мало пријава сумњи на грип значи да нису у неком великом броју присутне болести сличне грипу. Симптоми су висока тјелесна температура, слабост, малаксалост, болови у зглобовима И мишићима, објашњава др Глушац.

Др Стефа Глушац, епидемиолошкиња

Према ријечима др Глушац до сада је регистровано девет случајева великог кашља у општини Херцег Нови.

-Највећи број је регистрован у децембру. Од нове године нисмо имали нових регистрованих случајева великог кашља.

Код великог кашља симптоматологија је различита у поређењу са респираторним инфекцијама. Специфичан кашљ се јавља након једне до двије седмице од неких почетних симптома као што је цурење носа и благо повишена температура.

-Након седмице двије креће карактеристичан кашаљ у нападима у тим тзв пароксизмима који је нарочито изражен ноћу и исрпљујући за малу дјецу до 5 годину и опасан за дјецу узраста до једне године, казала је др Глушац.

Са респираторним инфекцијама најчешће су обољели узраста дјеца школског и предшколског узраст.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here