УНЕСКО повеља Бокељској морнарици

Фото: Медиа биро

У Котору је прослављен Дан Бокељске морнарице, који се обиљежава у спомен на 26. јун 1463. године, када је усвојен први сачувани статут Бокељске морнарице, односно Статут Братовштине Светог Николе морнара (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo),који се чува у Которској бискупији.

УНЕСКО повеља за свјетску нематеријалну баштину јуче је и званично уручена Бокељској морнарици Котор, након што је  2021. УНЕСКО комитет одлучио да се Бокељска морнарица Котор упише на листу свјетске нематеријалне културне баштине.

-Имали смо један сплет околности који је мало потрајао док није УНЕСКО-ва повеља коначно уручена Бокељској морнарици Котор, уједно је ово трећи УНЕСКО упис за древни град Котор. Значајан успјех је постигнут тиме што је Бокељска морнарица уписана на листи нематеријалне свјетске културне баштине и она је као прва у Црној Гори уписана у том дијелу. Надамо се да ће бити и будућих уписа у УНЕСКО нематеријалној културној баштини из Црне Горе и вјерујемо да смо ми показали пут којим требају да иду наше остале вриједности које треба да се промовишу у УНЕСКО” навео је предсједник Бокељске морнарице Котор, Денис Вукашиновић.

Повељу је уручила министарка културе и медија, др Тамара Вујовић која је истакла велики историјски и културни значај Бокељске морнарице.

-Ово признање је резултат преданог рада и посвећености свих који су били укључени и укључени су у очување и промовисање ове изузетне традиције чији коријени сежу уназад више од 1.200 година. Бокељска морнарица основана 809. године представља најстарију поморску организацију на свијету и симбол је богате поморске и војне културне баштине наше земље. Њен упис на УНЕСКО репрезентативну листу потврђује значај њеног историјског и културног насљеђа. Кроз све ове вјекове Морнарица је остала чувар културног идентитета, мултикултурализма и културних вриједности Боке захваљујући породичним и личим традицијама которских и бокешких породица које су све ове вриједности чувале кроз вјекове, истакла је министарка Вујовић приликом уручења.

Како би очување и даља валоризација Бокељске морнарице остала један од приоритета културне политике у Црној Гори министарки је овом приликом уручен Нацрт закона о Бокељској морнарици Котор, којим се, између осталог исправља проблем да се традиција Бокељске морнарице сублимира у оквиру правих тековина које се тичу закона о невладиним удружењима.

-Тај нацрт закона је брижљиво припреман, имали смо пуно радних састанка, а правну помоћ нам је дала Општина Котор са њиховим правним тимом, као и Општина Тиват. Дошли смо до једне, ми сматрамо, врло квалитетне почетне тачке Нацрта закона о Бокељској морнарици који ће дефинисати многе ствари. Прије свега ће јасно прецизирати шта су обавезе државе Црне Горе  према Бокељској морнарици, као и шта су обавезе бокељских општина Котора, Тивта, Херцег Новог према Бокељској морнарици. Такође ће осигурати будућност у раду морнарице, јер, буде ли у овом облику усвојен, омогућит ће дјелимичну професионализацију Бокељске морнарице и кроз одређени број радних мјеста ћемо имати стално запослене. Ми у Бокељској морнарици све наше активности радимо  из љубави, волонтирамо, зато што је ово непрофитна организација. Међутим, знајући да када будемо имали запослених да ће тај ефекат и импулс у квалитету рада бити додатан, очекујемо да ће будући резултати бити бољи након усвајања Нацрта закона о Бокељској морнарици, истакао је предсједник УО Бокељска морнарица, Денис Вукашиновић.

У име Бокељске морнарице Котор захвалио је члановима БМ који су вриједно радили на изради нацрта закона, а посебну захвалност упутио је предсједнику Општине Котор,  Владимиру Јокићу, који је пружио правну помоћ у изради овог закона, гдје је главни допринос дала Симеона Беговић, те предсједницима Општина Тиват и Херцег Нови, Жељку Комненовићу и Стевану Катићу на подршци  у овом процесу.

Након свечаних уручења ова два важна документа услиједила је традиционална прослава Дана Бокељске морнарице. Главни одред се прво постројио на Пјаци од кина, затим је прошао Старим градом и преузео државни барјак испред Општине Котор. Услиједили су постројавање Главног одреда испред главних градских врата, рапорт Адмиралу, почасни плотун и уручење кључева града Котора од стране потпредсједника Општине Котор, Синише Ковачевића. Централни дио прославе свакако је било плесање традиционалног кола св. Трипуна на Тргу од оружја, које је привукло велико интересовање туриста, те одушевило све присутне.

-Тренутно у Котору имамо око 80 издатих традиционалних одора, у Тивту око 40 и у Херцег Новом око 20. Тако да долазимо до неке бројке од око 140 чланова. Велико је интересовање за чланство у Бокељској морнарици Котор. Тренутно имамо 25 новопримљених чланова којима још нисмо опредијелили одоре, зато што нисмо у могућности да то финансијски испоручимо. Надамо се да ћемо уз помоћ Министарства културе и медија и општина Котор, Тиват, Херцег Нови у скорије вријеме обући све наше чланове у традиционалну одору , као и обезбјеђивање недостајућих традиционалних реплика пушака казао је Вукашиновић.

У сусрет рјешавању тих изазова и остваривању нових успјеха за крај обиљежавања Дана Бокељске морнарице на Пјаци од кина је уприличена фешта уз гастро ужитке и наступ ВИС „Шкурибанда“.

Свечаности у Котору присуствовао је и предсједник Бокељске морнарице 809 подружница Херцег Нови, Милорад Нешић.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here