УНАПРИЈЕЂЕН СИСТЕМ СОЦИЈАЛНЕ И ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ У ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ

92

Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју обезбједио је корисницима и њиховим родитељима услугу стручног савјетовања, чиме су значајно унаприједили систем социјалне и дјечије заштите. Стручни тим ради индивидуално или у групи са дјететом и родитељима, како би побољшали одређене сегменте за бољи напредак и развој.

Услуга савјетовања је једна од активности коју спроводе у оквиру програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту особа са инвалидитетом. Корист што су дио пројекта је изузетно велика, казала је директорица Дневног центра Драгица Косић, гостујући у емисији „Новско поподне“ РТХН уреднице Данијеле Ђоновић.

Запослени су имали специјализоване обуке, а којима су, захваљујући пројекту, присуствовали и колеге из Дјечијег дома, али и из Подгорице, Даниловграда, Никшића и Пљеваља. Стручни тим чине три спољна сарадника – психолог, психијатар, дефектолог. Премда је био изазов мотивисати родитеље да долазе у Суторину на савјетовање, успјели су и након четири мјесеца напредак дјеце је видљив, казао је Петар Ковачевић, координатор у Дневном центру.

Како би рад са дјецом био што квалитетнији, за сваког од њих је направљен индивидуални план, објаснио је Ковачевић.

Рад стручног тима и запослених сваког мјесеца контролише супервизор лиценциран за област социјалне и дјечије заштите, а како директорица Косић истиче, на почетку пројекта је најтеже било обезбједити лиценциране стручне сараднике.

Пројекат траје до 17. јануара 2022. године, а активности до краја децембра. Средства на нивоу ЕУ износе 18 милиона еура, од којих  Црна Гора обезбјеђује 2,7 милиона за његову реализацију.

Комплетну причу погледајте у емисији „Новско поподне“ РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here