ОПШТИНА И ФАКУЛТЕТ ЗА МЕНАЏМЕНТ – СТИПЕНДИЈЕ ЗА 14 НОВСКИХ СПОРТИСТА

180

Општина Херцег Нови и Факултет за менаџмент потписали су споразум о стипендирању 14 талентованих младих спортиста из нашег града. Протокол су озваничили декан доц др Ирена Петрушић и потпредсједник Општине Мирко Мустур, у присуству секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василија Ћуковића, продекана др Никше Гргуровића и представника спортских клубова.

Трећу годину Општина Херцег Нови обезбјеђује половину стипендије новским спортистима, а другу дарује Факултет за менаџмент. Ове године стипендију је добило 14 бруцоша, објаснила је декан доц. др Ирена Петрушић.

-Претходно смо имали уговоре о сарадњи са ПВК Јадран и КК Приморје, а онда смо, на иницијативу Општине прије двије године започели нову сарадању у оквиру које Општина финансира половину, а другу половину Факултет и то се испоставило као добро. Ријч је о спортистима ПВК Јадран, КК Приморје и ОК Албатрос. Прве године смо стипендирали осам, прошле 12, а ове 14 студената, казала је Петрушић.

Како је истакла, основни мотив је обезбједити младима да уз развој спортске каријере не запостављају академско усавршавање.

-Највећу корист имају студенти због тога што су они заузети бројним спортским обавезама и академски дио падне у запећак. Оно што им омогућавамо је да паралелно са тренинзима и утакмицама завршавају студије и сутра када заврше спортску каријеру, могу да наставе да раде у оним областима у којима су се школовали, казала је др Петрушић.

Факултет за менаџмент и Општина Херцег Нови  препознали су потребу да се млади задржавају у граду, казао је потпредсједник Општине Мирко Мустур

-Спортска друштва као што су ПВК Јадран, КК Приморје и Албатрос имају спортисте који би због наставка школовања морали да напусте град, а самим тим и клуб. На овај начин омогућено је да остану у граду, играју и школују. Уговором је предвиђено стуипендирање по пет играча из Јадрана и Приморја и четири из Албатроса, казао је потпредсједник Мустур.

Задовољство наставком сарадње и могућности да играчи у свом граду студирају и играју, исказао је Милош Мрачевић, директор ПВК Јадран.

-Факултет за менаџмент је омогућио да млади људи имају другу перспективу и да не морају да напусте град да би се школовали већ да  паралелно  „гурају“  и спортску каријеру и школу. Радујемо се данашњем потписивању споразума и нашим спортистима бих пожелио да професионалне обавезе ускладе са високошколским и да на тај начин буду богатији људи. Ово је трећи пут, у генерацији је било по пет студената, неки су завршили, неки још студирају јер су спортске обавезе јако обимне, у сваком случају они могу касније да одлуче да ли ће да наставе школовање или ће то бити оно што ће задовољити њихове интересе, казао је Мрачевић.

Факултет за менаџмент даје и одређене финансијске олакшице за студирање члановима ФК Обилић, са којима има потписан споразум, као и са Синдикатом професионалних фудбалера, док за запослене у јавној управи имају олакшице дефинисане кроз уговоре о пословно-техничкој сарадњи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here