ПАРЛАМЕНТАРЦИ ЦЕНТРАЛНЕ И ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

126

Херцег Нови ће 14. и 15. oктобра бити домаћин регионалног међудржавног форума под називом Централно-европска иницијатива. Засиједања ће бити уприличена у хотелу Палмон Беј (Palmon Bay).

Тема конференције биће економски опоравак у вријеме и након пандемије, јер је Иницијатива преко Европске банке за обнову и развој повезана са финансирањем пројеката кроз фондове ЕУ.

Циљ је промоција екологије, одрживог развоја и економски опоравак региона, а за крај је планирано и усвајање Декларације, којом земље учеснице потврђују да су сагласне са постављеним циљем.

Иницијативу сачињава 17 земаља централне и југоисточне Европе, од Украјине и Бјелорусије до Словеније и Италије, објашњава за РТХН посланица у државном парламенту др Тамара Вујовић.

Она ће предсједавати Иницијативом, а уједно је и најзаслужнија за организацију овог форума у нашем граду, који ће у кратком временском периоду, након 14. Конференције предсједника парламената малих европских држава, бити домаћин још једног великог међународног скупа.

– Заиста људи који дођу, понесу лијепе емоције. Они раде, то су пословни скупови на којима се доносе важне одлуке, али сигурно имају времена да упознају град и да понесу једну лијепу импресију, пренесу је даље и што би ми жељели, да нам се врате  – наводи Вујовић.

Црна Гора је посљедњи пут предсједавала 2010. године. Према програму, поновно предсједавање и организацију требало је да има 2020.

– Међутим, због опште познате ситуације са корона вирусом, неке од активности организоване су у виртуелном формату, а неке су и отказане, након чега је донијета одлука да Црна Гора настави предсједавање 2021. године. Мени је припала та част да будем предсједавајућа читавој тој централно- европској димензији и догађајима који ће бити уприличени у оквиру нашег предсједавања – казала је Вујовић.

Догађај ће бити организован као парламентарно засиједање. Скупштина ће бити одржана у петак, 15. oктобра. Вујовић објашњава да ће бити уприличена као једна врста хибридног догађаја, јер у појединим земљама још увијек постоје одређена епидемиолошка ограничења при повратку делегата.

– Одзив је добар, учествоваће уживо 16 парламентараца из пет држава. Гости нам долазе из Украјне, Чешке, Србије, Словеније и БиХ, а имамо и 40 делегата из свих других земаља он лајн – прича наша саговорница.

Вујовић је казала да су два међународна догађаја у тако кратком временском размаку потврда да Херцег Нови има пуно потенцијала за поновни развој и конгресног туризма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here